Enklawa – nowe polskie delikatesy
Polacy w UK, Polonia w Anglii – Doncaster.pl › Fora › Polskie forum – Polonia w Yorkshire › Hyde Park – Różne tematy › Enklawa – nowe polskie delikatesy
- Ten temat ma 41 odpowiedzi, 18 głosów, a ostatnio został zaktualizowany 14 lat, 9 miesięcy temu przez
Doncaster.
-
AutorWpisy
-
14th lipiec 2011 o 8:31 am #3534
Monika
Uczestnikto chyba nie do tej Enklawy trafiłaś 🙂 akurat sklep i produkty są wyjątkowo czyste a z tego co widzę (bo zostałam stałą klientką) to rotacja jest tak duża, że nie mają szans na zaleganie. Co do przeterminek, to zapraszam do ciapatego na Balby – tam to dopiero są terminy hehehehe. Tutaj jest specjalne miejsce na przeterminki i widać takie sobie wybrałaś. A właścicielem jest miła Polka, jeśli to ma jakieś znaczenie… no i nigdzie nie ma takich pączków gniazdek i ptysiów 😛 mniam
15th lipiec 2011 o 6:58 am #3535Urszula
UczestnikChyba jednak do tej…
Moze i wlascicielka jest Polka, ale sniady 'mily pan’ za lada tez jest.
Na cyferkach sie troche znam i date mam na pewnych produktach po terminie.
Pewnie, wszedzie sie to zdarza, zwlaszcza jakos dziwnie, kiedy kupuje sie polskie produkty, czy to u ciapakow, czy w Tesco.
Poza tym, jak wspomnialam wole dac zarobic rodakom, niz ciapakom.16th lipiec 2011 o 2:57 am #3537Kuba
UczestnikBardzo ładnie nazwałaś „śniady 'miły pan’ ” (co wydaje mi się niezbyt miłym dla Tego Pana), który faktycznie jest miły. Co do obsługi w Enklawie – bardzo miła, pomocna i jeszcze nie zdarzyło mi się kupić nic przeterminowanego, a pączki są na prawdę dobre 🙂
Lucyno, co do tego co napisałaś „wolę dać zarobić rodakom niż ciapakom” to chyba kupując w Enklawie dobrze trafiłaś, gdyż jak widać – pracują tam Polki 🙂 Pozdrawiam 🙂
16th lipiec 2011 o 5:49 am #3538Monika
Uczestnik[b]Lucyna napisane:[/b]
[quote]… ale sniady 'mily pan’ za lada tez jest.
… czy to u ciapakow, czy w Tesco. Poza tym, jak wspomnialam wole dac zarobic rodakom, niz ciapakom.[/quote]podziwu godny patriotyzm czy zaściankowy polski rasizm?
ciekawe czy jak idziesz do urzędu i siedzi tam Murzyn, to szukasz okienka z białym i jeszcze pytasz czy może jest Polakiem, bo z innym nie będziesz gadać? powodzenia w życiu z takim podejściem…
a dziewczyny-Polki, które w każdym sklepie ciężko pracują też dostają pensje, bez względu na to czy od ciapatego, czy Polaka (ciekawe, który szybciej je oszuka…?)16th lipiec 2011 o 5:51 am #3539Monika
Uczestnika przy okazji – miły śniady Pan za ladą, jest mężem właścicielki, ma polskie obywatelstwo, mówi po polsku i jest milszy niż niejeden blady rodak 🙂
16th lipiec 2011 o 6:16 am #3542fajowa71
UczestnikTakiego wyboru wszelkiego rodzaju produktow spozywczych,wedlin i wogole nie widzialam w zadnym polskim sklepie tutaj.Obsluga zawsze chetna do pomocy,mila,usmiechnieta i bardzo na poziomie.Mily pan za lada w 100% mily i sympatyczny,a patrzenie na kolor skory to zwykle czepianie sie i nic wiecej………..
16th lipiec 2011 o 8:33 am #3543Urszula
UczestnikAlez sie niektorzy zbulwersowali.
Kupilam towar przterminowany, co jest faktem.
Nie obchodzi mnie kto u kogo pracuje, kto kogo szybciej oszuka.
Nie ja napisalam o ciapaku z Balby, ktory ma w brod przeterminowanych rzeczy.
A tak wogole mamuska70, to przeczytaj pare wczesniejszych postow innych ludzi, to bedziesz wiedziala do czego nawiazuje w swoich.
Oczywiscie teraz trzeba sie wykazac swiatowoscia i jechac po rodakach, bo oczywiscie wszyskich trzeba zaraz wrzucic do jednego wora zasciankowosci.
Jak nie znasz czyjegos swiatopogladu na pewne sprawy, to nie staraj sie tutaj zgrywac madrej glowy.Ciastka tydz po terminie byly.
17th lipiec 2011 o 11:02 pm #3546Monika
Uczestnikzbulwersowana? ani trochę… to takie typowe podejście, że już nie bulwersuje. Raczej śmieszy i rozczarowuje, bo wydawaloby się, że życie poza Polską powinno uczyć akceptacji dla odmienności a jak widać, z tym najlepiej nie jest. I troszkę Cię jednak Lucyno obchodzi kto u kogo pracuje, skoro tak chętnie ogłaszasz, że dajesz zarobić tylko Polakom…
trudno ocenić do których wcześniejszych postów nawiązywałaś, bo w nich można znaleźć raczej merytoryczne uwagi do sklepu a nie wywody o wyższości Polaków nad innymi nacjami (przynajmniej w kwestii handlu 🙂 ). A swoje poglądy wyraziłaś dość jasno i jak widzisz nie tylko ja postanowiłam je skomentować.
Zakupu przeterminowanych ciastek szczerze Ci współczuję, ale myślę, że wystarczyłoby wrócić do sklepu i je zareklamować, zamiast krytykować sklep używając dość śmiesznych argumentów…18th lipiec 2011 o 3:17 am #3547fajowa71
UczestnikCoz ,mamuska70 masz bardzo madre i rzeczowe wypowiedzi i zgadzam sie z toba w 100%.Sklep jest ok,towaru mnostwo a jak sie cos trafilo oddac i po klopocie a najlepiej sprawdzac date w sklepie,gdyz jestem pewna,ze nawet w tych cudownych prowadzonych li i wylacznie przez polakow sklepach znajdzie sie czasem jakis towar po.
Mysle,ze Lucyna po prostu chce sie do czegos przyczepic wiec i znalazla.A ocenianie kogos po kolorze skory to zwykly rasizm i brak tolerancji,w takim razie co robi w Anglii?
Zycze wszystkim udanych zakupow w Enklawie!!!18th lipiec 2011 o 2:03 pm #3548BOOKARNIA
Uczestniktypowa rozmowa Polaków na temat naszych odczuć w UK zawsze komuś coś nie pasuje ,ludzie nie jesteśmy w Polsce i tak powinniśmy się cieszyć że jest to co jest .Pozdrawiam.
18th lipiec 2011 o 6:02 pm #3549Magda
UczestnikDo Lucyny: zgadzam się z moimi przedmówczyniami; w KAŻDYM sklepie zdarzy się przeterminowany produkt, a to jest w interesie kupujących sprawdzenie daty ważności przed podejściem do kasy. Tak więc droga Lucyno, zerknij na opakowanie zanim komuś lub czemuś przypniesz jakąś łatkę. A skoro nie podoba ci się robienie zakupów w „polskich” sklepach, to po prostu tam nie chodź! I łaskawie przestań już udzielać się na forum, bo w każdym temacie masz coś nieciekawego do powiedzenia,a swoimi wypowiedziami niepotrzebnie tylko wywołujesz burzę w szklance wody. Swoje denerwujące przemyślenia zachowaj dla siebie.
Co do sklepu Enklawa, to tak jak i we wszystkich innych sklepach, jedne produkty będą droższe a inne tańsze, itp. Ogólnie sklep jest schludny i przejrzysty. I gratuluję właścicielom odwagi w otworzeniu własnego biznesu 🙂
19th lipiec 2011 o 5:36 am #3551Monika
Uczestnik[b]KsiążkaKawaInternet napisane:[/b]
ludzie nie jesteśmy w Polsce i tak powinniśmy się cieszyć że jest to co jest.[/quote]słuszna racja 🙂 ! co by było z nami wszystkimi, gdyby Anglicy mieli poglądy Lucyny i dawali zarabiać tylko „swoim”? wspieranie się wzajemnie na obczyźnie jest super ale tworzenie jakiś sztucznych podziałów na „naszych i nie naszych” czy wykluczanie kogoś ze względu na kolor skóry czy narodowość, to już fajne nie jest. Może kiedyś niektórzy się tego oduczą…
19th lipiec 2011 o 7:36 am #3554Urszula
UczestnikTo chyba niepotrzebie niektore madre glowy probuja dopisac ideologie do byle blahostek.
Nie moglam zerknac na 'metke’, bo mi sie spieszylo byc moze. I latac z byle gowienikiem tez mi sie nie chce i reklamowac. Moze wam by sie chcialo klocic za kilkadziesiat pensow, czy pare funciakow.
Widze, ze dopala niektorych wszechobecna poprawnosc polityczna. Nie wolno mowic o czarnym, czarne, a o bialym-biale, bo ktos sie moze obrazic.
Mam do powiedzenia w kazdym temacie, jasne. A moze mam sie nie odzywac, bo jakas pseudo=swiatowa dama sie obrazi.
Co do zakupow w sklepach z polskimi produktami, to bardzo rzadko je robie.A Anglicy i owszem wlasnie lubia dawac swoim zarobic. Dlatego tez lataja do Sainsburego, Morrisona, czy tez Coopa, chociaz tam sa czesto wyzsze ceny. Za to sklepy maja angielskich wlascicieli.
Poprawnosc polityczna-tak, na pokaz, a to co oni mysla, to juz inna para kaloszy.
19th lipiec 2011 o 8:20 am #3555Kuba
UczestnikDrogie Panie, wydaje mi się, że ten temat został założony, aby ocenić Enklawę, a nie wyrażać poglądy polityczne, rasistowskie czy jakiekolwiek inne. Z tego co się orientuję, to Anglicy lubią robić zakupy w Enklawie. Lucyno, jeżeli zdecydowałaś się na mieszkanie w Anglii – licz się z tym, że mieszkają tutaj ludzie z wielu krajów i powinnaś mieć do nich taki sam szacunek jak do rodaków w Polsce (przynajmniej moim zdaniem), a nie pisać rasistowskie teksty typu „śniady miły pan”, bo jest to dość upokarzające i oczerniające pozostałych Polaków na emigracji. To tyle na ten temat, mam nadzieję, że wymiana zdań w tym temacie w końcu będzie na poziomie, na miejscu i „na temat”, a nie będzie opierała się na niepotrzebnej wymianie poglądów…
19th lipiec 2011 o 11:39 pm #3556dziurro
UczestnikChcial bym sie mylic , lecz sadze ze jestes strasznie sfrustrowana kobieta , Lucyno… Po co obrazac sie na wszystkich w kolo i w/w obrazac (vide – pseudo=swiatowa dama) Nikt z nas nie jest tu (w anglii) z kaprysu i wzajemna (zjadliwa!) krytyka jest naprawde niepotrzebna!!! Przejawiasz najgorsze polskie cechy , cechy od ktorych Ja i jak sadze gremium rowniez zdazylo sie odzwyczaic… wiesz o czym mowie…? Nie ? Polecam zatem koncowa scene filmu „Dzien Swira” – modlitwe polaka… stoisz tam na jednym z balkonow… dajesz zarobic polakom… hahahaha… co za cynizm!!! Cynizm i brak odwagi (czytaj tchorzostwo!) za lada stoi ktos kogo nie tolerujesz… , zapytaj , moze dla odmiany pracuje dla polaka(polki) czy wedlug ciebie to nie mozliwe… Tak wiec z calego serca zycze poprawy kondycji psychicznej i mam nadzieje ze nie ugryziesz sie w jezyk… przy tej ilosci jadu jaka posiadasz , to bylo by smiertelne ugryzienie!!! Pozdrawiam wszystkich – Artur
-
AutorWpisy
- Temat ‘Enklawa – nowe polskie delikatesy’ jest zamknięty na nowe odpowiedzi.