Poczatki w Doncaster. POMOCY. Magazyny NEXT
Polacy w UK, Polonia w Anglii – Doncaster.pl › Fora › Polskie forum – Polonia w Yorkshire › Praca › Poczatki w Doncaster. POMOCY. Magazyny NEXT
- Ten temat ma 26 odpowiedzi, 11 głosów, a ostatnio został zaktualizowany 10 lat, 10 miesięcy temu przez
Dominik Grzesik.
-
AutorWpisy
-
31st styczeń 2010 o 9:10 pm #2737
Kamil
UczestnikWitam wszystkich 🙂
Niedługo (marzec) planuję przyjechać do Doncaster by zacząć swoją „karierę” w magazynach NEXT. Mam do was kilka pytań dotyczących pracy w Doncaster.
1) Czy ktoś was pracuje w next-cie ? Jak tam jest i czym się zajmujecie ? Czy zaczynając tam pracę korzystaliście z jakiegoś biura ? Może ktoś z was zaczepił się tam już w Polsce ? Olsztynie ?
2) O czym pamiętać pracując w U.K. ?
3) W Polsce pracuję jako Pracownik ochrony,kierowca t.z. konwoje, załogi interwencyjne itp. Już wiem że polskie papiery jak i pozwolenie na broń w U.K. przydadzą mi się jako papier do D*** , lecz może ktoś z was pracuje jako „ochraniacz” i mógł by mi coś ta ten temat więcej powiedzieć ?
4) Bariera językowa.. niby matura na 4 i jakiś dodatkowy kurs. Pytanie proste, jak długo zajęło wam się przestawienie z wersji książkowej na codzienną rozmowę ? Czy jest możliwość nauki języka ( szlifowanie , rozwijanie) będąc już na miejscu ?
5) Jadę niby na 3 miesiące , lecz biorę pod uwagę pozostanie dłużej. Jak wy zaczynaliście ? Ile już jesteście w U.K. ? Na co zwrócić uwagę zaczynając tam pracę ?
6) Jakie papiery warto ze sobą zabrać ? Tłumaczyć wszystko i zabierać bo może się przydać ?
7) Mam zamiar zrobić kurs na wózki widłowe ? Jest sens czy w U.K. są jakieś inne normy i lepiej jest zając się tym na miejscu ?
To by było chyba na tyle… Proszę o pomoc 🙂 i Dziękuję z góry 🙂
1st luty 2010 o 7:38 pm #2739Mariusz Felczerek
UczestnikWitam praca w Next zla nie jest zalezy gdzie trafisz i co bedziesz robic , ja pracowalem i nie nazekalem, ale pamijetaj ze praca ta skonczy sie po okolo 1mc i nie bedzie pracy , wiec bedziesz musial poszukac czegos nowego ,i tu jest problem aktualnie w Doncaster i okolicach nie ma nigdzie pracy uwiez mi jest cholernie ciezko sie gdzies zaczepic .Co do wozkow to nie trac kasy w pl lepiej zrobic kurs tutaj a jak cie sie uda to robisz go za darmo.Z jezykiem to roznie jak trafisz do warehousu to ci sie angielski wogole nie przyda.Pozdrawiam i pomysl zanim przylecisz szalu nie ma .
1st luty 2010 o 10:16 pm #2740Doncaster
Klucznik[quote]
7) Mam zamiar zrobić kurs na wózki widłowe ? Jest sens czy w U.K. są jakieś inne normy i lepiej jest zając się tym na miejscu ?[/quote]
Mariusz007 ma rację, nie trać na to kasy w Polsce. Tutaj Ci tego nie uznają. Przy odrobinie szczęścia zrobisz to tutaj za darmo, np. przez Ways2Work w Doncaster.Najczęściej wymaga się, żeby licencja była zgodna ze standardem I.T.S.A.R
2nd luty 2010 o 12:51 am #2742Kamil
UczestnikNo ok … czyli nie ma sensu liczyć że w NEXT znajdę pracę na dłużej.
A czy u pozostałych , największych pracodawców w Doncaster jest czego szukać ?
Czy szukać pracy Online czy lepiej przyjechać i chodzić od drzwi , do drzwi i szukać pracy ?
Może coś mi poradzicie jak zacząć w UK ???Wiem że moje pytania powtarzają się jak na setce innych forach, lecz czasu się zmieniają i znanie ludzi też.
Może ktoś z was szuka kogoś do pracy i mógł by mi pomóc ???
Może ktoś z was pracuje jako ochroniarz ???2nd luty 2010 o 1:02 am #2743Mariusz Felczerek
UczestnikPowiem Ci tak ze na pomoc ze strony rodakow za bardzo nie licz, moze w okolicach marca- kwietnia bedzie troche lepiej ale na razie jest kiepsko, z wiekszych firm gdzie pracuje sporo polakow i jest spora rotacja pracownikow to , B&Q, Asda, Tesco, Polypipe, i wspomniany wyzej Next .Ale bezposrednio nie masz co liczyc na prace bedziesz musial zaczynac od Agencji, poszukaj troche na necie to cos znajdziesz.Pozdrawiam
2nd luty 2010 o 1:04 am #2744Kamil
UczestnikA jakie agencje polecacie ?
Bo z tego co czytałem to masakra…
nie określony czas pracy, nie pewne pieniądze, wypłaty nie w terminie itd…2nd luty 2010 o 1:04 am #2745Doncaster
Klucznik[quote]ale pamijetaj ze praca ta skonczy sie po okolo 1mc i nie bedzie pracy , wiec bedziesz musial poszukac czegos nowego[/quote]
Z tego co wiem, to kontrakty w Next są na 3 miesiące. Potem to wiadomo, jak nie ma pracy to nie będą Cię trzymać bez powodu.
Teraz raczej ciężko tu z pracą. Przez internet raczej nie znajdziesz, tu każda agencja ma kolejkę czekających na każde zawołanie. Nie muszą na kogoś czekać aż przyleci z Polski. Wystarczy, że zadzwonią i mają pracownika w ciągu 15 minut 🙂
2nd luty 2010 o 1:07 am #2746Mariusz Felczerek
UczestnikTak kontrakt jest na 3 miesiace ale jak nie ma pracy i siedzisz w domu czekasz na telefon to sam po 1 miesiacu rezygnujesz.
2nd luty 2010 o 1:10 am #2747Kamil
UczestnikU mnie ( Olsztyn ) już nawet problem na sprzątaczkę się załapać… a na wynagrodzenie 1000zł naprawdę ciężko… możesz zarobić nawet i 1500zł ale waląc po dwa etaty ( jak ja w ochronie z licencją i pozwoleniem na klamkę ). Nie liczę w U.K. na kokosy ani na kraj płynący miodem, ale chciał bym zacząć szlifować język angielski i zacząć jakąś edukację.
Wiem czytałem pozostałe tematy na forum :/
2nd luty 2010 o 1:11 am #2748Mariusz Felczerek
UczestnikNikoN napisane:
[quote]A jakie agencje polecacie ?
Bo z tego co czytałem to masakra…
nie określony czas pracy, nie pewne pieniądze, wypłaty nie w terminie itd…[/quote]Dobrze czytales w czasach kryzysu agencje wykozystuja swojch pracownikow na max , ale czasami mozna dobrze trafic slyszalem sporo dobrych opini na temat Blue Arow z siedziba w Sheffield,ale nie licz na to ze cie sciagna do Uk bo tu jest praca.
2nd luty 2010 o 1:14 am #2749Doncaster
KlucznikTe agencje regularnie rekrutują w Polsce kiedy tutaj jest pełno ludzi bez pracy, Flame na przykład. Oszczędzili by sporo na lokalnej rekrutacji. No chyba że w Next jest tak źle, że nikt nie chce tam wracać i trzeba sięgać po pracowników z zagranicy.
2nd luty 2010 o 1:19 am #2750Kamil
UczestnikPrzerypane 😉
Ale nie tracę nadziei.
Niedługo moja koleżanka wraca do Doncaster to będę myślał.
Dzięki panowie za rady 🙂 pewnie jeszcze pomęczę ten temat za jakiś czas 🙂Next – słyszałem że niedługo jest wyjazd z polski i słyszałem ogólnie sporo dobrego dlatego by mi na tym w sumie zależało. Ale puki co mam więcej pytań i wątpliwości niż pewności.
2nd luty 2010 o 1:23 am #2751Doncaster
KlucznikNext to raczej dobry pracodawca, z tego co słyszałem. To duża angielska firma i znana marka, mają sklepy chyba w każdym mieście. To raczej te agencje nie mają dobrych opinii. Ludzie, którzy pracują dla Next bezpośrednio raczej sobie chwalą.
2nd luty 2010 o 1:33 am #2752Kamil
UczestnikT.z. .. ciśniesz z CV bezpośrednio do działu rekrutacji ? Czy lepiej zacząć od agencji i wtedy starać się o bezpośrednie zatrudnienie ?
2nd luty 2010 o 1:41 am #2753Doncaster
Klucznik[quote]T.z. .. ciśniesz z CV bezpośrednio do działu rekrutacji ? Czy lepiej zacząć od agencji i wtedy starać się o bezpośrednie zatrudnienie ?[/quote]
Nie, nie to miałem na myśli. Oni tylko przyjmują ludzi których znają, tzn tych którzy 'odpracowali’ tam swoje przez agencje. Tzn, że po takim 3 miesięcznym kontrakcie przez agencję, mogą Ci zaoferować umowę o pracę.To ma swoje zalety pewnie, przyjmują tylko tych, którzy się sprawdzili pracując przez agencje. Inna sprawa jak się nie 'sprawdzisz’ 🙂 Ale swoje przez agencję odpracować musisz, bezpośrednio Cię nie przyjmą.
Wysyłać CV raczej nie ma sensu.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.