Jak usunac wilgoc ze sciany?

Wyświetlanie 6 wpisów - od 16 do 21 (z 21 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Kicia
    Uczestnik

Wiesz moze i to tak wyglada ale wczoraj koles siedzial od godz 7.30 rano do 16…. sam jeden :/ nie wiem co wiecej pracownikow nie maja wiesz jak to angole powolutku …. nie spiesza sie dzisiaj przyszedl jeszcze poprawiac ale zeby umyli sciany dokladnie to bym nie powiedziala no zoabczymy na ile to wystarczy jak nie to w maju sie wyprowadzamy nie bede mieszkala w grzybie z malą:) wczesniej nie moge bo lece do PL na Chrzciny mojej córy

Witam;
    uważam, że źle jest postawiony problem, usunąć jest łatwo od tego jest chemia ale co zrobić żeby problem nie powracał
    ja proponuje kup wilgotnościomierz np. taki:
    http://www.ebay.co.uk/itm/GTI-Pro-Digital-LCD-Humidity-Hygrometer-Temperature-Thermometer-Indoor-Outdoor-/300912770922?pt=UK_BOI_Electrical_Test_Measurement_Equipment_ET&hash=item460fcc7f6a
    zobacz co wskazuje; potem zainwestuj w pochłaniacz wilgoci ( moisture absorber) ja polecam jak największe (to znaczy na 20- 30 metrów kwadratowych) a to ze względu na klimat tego kraju i problem się sam rozwiązuje. Osobiście w domu mam ustawione 3 z wkładami na 450 gram i nie mam żadnych problemów z wilgocią i grzybami. Dodam tylko, że w Polsce mykolodzy zajmują się rozwiązywaniem takich problemów; ale to już wyższa szkoła jazdy.
    pozdrawiam

Kinga Bielecka
    Uczestnik

Gnom mam takie urzadzenie ktore pokazuje mi poziom wilgoci oraz pochlaniacz wilgoci ale pochlaniacz dostalam w spadku I jest maly wiec prawie nie spelnia swojej roli. Wlaczylam go na caly dzien w sypialni ktora graniczy z lazienka I poziom wilgoci jaki pokazywal wyswietlacz wynosil po calym dniu pracy 57% wystarczylo tylko ze dzieciaki otworzyly drzwi na chwilke od lazienki po kapieli I pokoju I od razu w sekundzie poziom podskoczyl do 79%. Zainwestuje w wyciag w lazience bo tutaj nic juz chyba innego nie pomoze a do pokoju popatrze na wieksze pochlaniacze. Mam tylko pytanie czy to oznacza ze musi on zostac juz na stale w pokoju czyli mam go uzywac non stop?

Ja uważam, że problem leży w wilgotności powietrza. Ciepło plus wilgoć równa się grzyb. Jeżeli będziesz zabierać wilgoć z powietrza grzyby nie będą miały szans na rozwój. Dlatego też ja używam w tym kraju kilku pochłaniaczy. Poza tym dobra wymiana powietrza jest też ważna. Prawidłowa wilgotność powietrza w domu to tak do 60% więc wskazania wilgotnościomierza masz dobre. Poza tym ja uważam, że samo wyciągniecie wilgoci na zewnątrz wyciągiem i tak nie rozwiąże problemu. A dlaczego namawiam do stosowania tych prostych pochłaniaczy bo kiedyś mi to rozwiązanie podpowiedział pewien doktor budownictwa (wiem że miał rację). Poza tym na pewno też trzeba czasem pranie wysuszyć a to wszystko daje wilgoć więc nie ma rady trzeba ją jakoś wyeliminować. Zresztą prawie wszystkie tu domy mają ten problem z wilgocią.

Kinga Bielecka
    Uczestnik

Gnom moglbys polecic jakis konkretny model sprawdzonego pochlaniacza?

Ja mam pochłaniacze firmy UNIBOND na 450g tabletki dwa i jeden jakiś inny. Tu masz nr aukcji ebay na unibonda jak wygląda 221356500980. Poza tym możesz dostać w Wilko też takie duże podłużne z 1kg wkładem ale ja ich nigdy na promocji jakoś nie trafiłem i tylko dlatego ich nie mam:-) . Za swoje unibondy płaciłem po 8f na promocjach, ale tak ogólnie są znacznie droższe. Zresztą staram się kupować wkłady zawsze gdzieś taniej bo jeden starcza na miesiąc zależy od ilości wilgoci jaką musi zbierać, jeżeli dużo musi zbierać to nawet nie; latem jedna piguła starcza na dłużej. Myślę że teraz masz dobrze wilgoć usuniętą chemicznie i jak będziesz używać pochłaniaczy twój problem nie powróci.
    Pozdrawiam

Wyświetlanie 6 wpisów - od 16 do 21 (z 21 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.