Jak usunac wilgoc ze sciany?
Polacy w UK, Polonia w Anglii – Doncaster.pl › Fora › Polskie forum – Polonia w Yorkshire › Hyde Park – Różne tematy › Jak usunac wilgoc ze sciany?
- Ten temat ma 20 odpowiedzi, 5 głosów, a ostatnio został zaktualizowany 12 lat, 3 miesiące temu przez
Grzegorz Brzęczyszczykiewicz.
-
AutorWpisy
-
10th styczeń 2014 o 7:15 pm #7015
Kinga Bielecka
UczestnikWitam Prosze niech mi ktos doradzi jak mam usunac raz na zawsze wilgoc czy plesn ze sciany? Rece juz mi opadaja nie wiem co robic:( non stop wychodzi mi plesn na scianie:( ogrzewam dom, ogrzewanie jest wlaczone 24 h, czyszcze bleachem, maluje farba anti damp jest spokoj na moze 3 tydz i znow wylazi najpierw kropeczka a potem caly plac ranyyy to mnie tak denerwuje! Prosze jak ktos wie jak to cholerstwo wytepic prosze doradzcie cos bo mi sie juz pomysly skonczyly:(
10th styczeń 2014 o 8:51 pm #7016Doncaster
KlucznikCzym spowodowana jest wilgoć i pleśń? Tzn czy widoczne są ślady penetracji wody z zewnątrz (przeciekający dach, rynna itp…)? Jeśli nie to może to być kondensacja pary wodnej. Otwieranie okien pomaga w większości sytuacji 😉 Tutaj więcej informacji [url=http://www.woking.gov.uk/planning/envhealthservice/housing/condensation]http://www.woking.gov.uk/planning/envhealthservice/housing/condensation[/url]
11th styczeń 2014 o 12:58 am #7017Czes?aw Niemen
Uczestnik13th styczeń 2014 o 4:14 pm #7022Kinga Bielecka
UczestnikDziekuje za linki. Jeden problem mam w sypialni a drugi w lazience. Dzisiaj rano byl Pan przeczyscil rynny tyle tylko ze spodziewalam sie nie wiem czemu ze bedzie czyscic woda no i ze Pan stanie na drabinie aby widziec dokladnie co tam jest a on czyscil dluga rura czyms w rodzaju odkurzacza stojac normalnie na chodniku … mam nadzieje ze udalo mu sie wyczysci dokladnie rynne a nie moja kieszen:) no I mam nadzieje ze to rozwiaze problem sciany w sypialni. W lazience natomiast wychodzi plesn na suficie nad oknem tutaj tez mam nadzieje ze czyszczenie rynny cos pomoze. Po prysznicu czy kapieli lazienka (bardzo mala rozmiarowo) az cieknie woda od nadmiaru paru otwieram okno ale nie ma przewiewu I mam wrazenie ze powietrze stoi w miejscu:(
13th styczeń 2014 o 4:19 pm #7023Kinga Bielecka
UczestnikMaziak1980 uzywam tej farby, mam ja na stale w domu nie powiem ze jest zla ale nie rozwiazuje problem na dlugo
13th styczeń 2014 o 5:48 pm #7024Doncaster
Klucznik[quote=”KiniaBi” post=4446]W lazience natomiast wychodzi plesn na suficie nad oknem tutaj tez mam nadzieje ze czyszczenie rynny cos pomoze. Po prysznicu czy kapieli lazienka (bardzo mala rozmiarowo) az cieknie woda od nadmiaru paru otwieram okno ale nie ma przewiewu I mam wrazenie ze powietrze stoi w miejscu:([/quote]
To brzmi jak kondensacja pary wodnej. Trzeba po prostu dużo wietrzyć, szczególnie przy niskich temperaturach na zewnątrz. Ciepła para wodna styka się z zimną powierzchnią ściany i się skrapla… stąd woda na oknach i ścianach. Jeśli samo okno nie pomaga to warto zainstalować taki wentylator:
[url=http://www.screwfix.com/c/ventilation/extractor-fans-bathrooms/cat840654]http://www.screwfix.com/c/ventilation/extractor-fans-bathrooms/cat840654[/url] Najlepiej taki z opóźnieniem co włącza się ze światłem i po wyłączeniu światła działa jeszcze przez kilka minut. Są chyba nawet takie co będą działać aż całą parę wodną wywietrzą na zewnątrz ale pewnie trochę droższe.13th styczeń 2014 o 7:56 pm #7025Kinga Bielecka
UczestnikDziekuje Michal! Kiedys wwynajmowalam pokoj w domu gdzie lazienka byla mala bez okna I nigdy tam pary nie bylo, sciany suche lustro suche ale faktycznie tam byl zainstalowany taki wentylator wprawdzie bardzo glosny ale skuteczny hmmm tak ten wentylator bedzie chyba najlepszym rozwiazaniem. Musze rozejrzec sie za kims kto moglby go zainstalowac zgrabnie nie niszczac plytek na scianie, Z tego co sie rozejrzalam sa dwa rodzaje do instalacji w scianie na zewnatrz I w suficie na poddasze ale te na poddasze musza miec chyba odprowadzenie poprzez dach na zewnatrz a to juz chyba grubsza I kosztowniejsza instalacja. Dziekuje za dorade I za linki !
13th styczeń 2014 o 8:30 pm #7026Doncaster
KlucznikNie ma sprawy. W poddaszu tez można, ale pewnie więcej roboty z tym… i z poddasza też jakoś trzeba taką wilgoć odprowadzić. Te nowe wentylatory nie są aż tak głośne chyba. Myślę, ze z instalacją powinnaś się zmieścić w 150f. To dosyć brudna robota może być bo trzeba wiercić 4-6 calowy otwór w ścianie na zewnątrz… dużo czerwonego pyłu wszędzie 🙁
[quote]Kiedys wwynajmowalam pokoj w domu gdzie lazienka byla mala bez okna I nigdy tam pary nie bylo, sciany suche lustro suche [/quote]
Być może poprzedni dom był ocieplony lub miał szczelinę pomiędzy ścianami i nie było to takie widoczne [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Cavity_wall]http://en.wikipedia.org/wiki/Cavity_wall[/url] Jakie sciany masz w nowym domu? Być może single brick… stań w oknie i sprawdź szerokość ściany… jeśli nie jest zbyt duża to być może single brick wall bez ocieplenia… ale to nie jest największy problem… chodzi o wentylację.14th styczeń 2014 o 12:09 am #7030Kicia
UczestnikDo nas jutro przychodza inzynierowie i beda robic tez jakies otwory mamy ten sam problem mieszkanie z agencji ale mamy kontakt do lanlorda i jeden porzadny i nam to zrobi koszt calosci to 1000f ale on to pokrywa beda czyscic cos z rynna robic te otwory i malowanie mam 5miesieczna corke jesli to nie pomoze trzeba wynajac inny dom w nowszym budownictwie
14th styczeń 2014 o 1:12 am #7031Doncaster
Klucznik[quote=”Kicia2727″ post=4454]mamy ten sam problem mieszkanie z agencji ale mamy kontakt do lanlorda[/quote]
Nie ma znaczenia, grzyb nie wybiera 😉Niestety często tenants lifestyle jest przyczyną 🙁 …niewystarczające ogrzewanie (bo kosztuje), brak wietrzenia (bo ciepło ucieka) itp… trzeba też sobie zdawać sprawę, że landlord lub agencja mogą chcieć potrącić pieniądze z depozytu na naprawę szkód (usunięcie grzyba, malowanie itp…) http://www.lettingagenttoday.co.uk/news_features/TENANTS-SHOULD-BE-WARNED-ABOUT-RISK-OF-CONDENSATION-AND-MOULD-DAMAGE-TO-PROPERTY …warto wietrzyć 😉
14th styczeń 2014 o 1:43 am #7032Kicia
UczestnikW naszym przypadku lanlorda mamy czlowieka;)wymienil nam bojler najnowszy bo byl 30 sto letni i nie potracili nam nic a nawet niechcial za free bo benefity pobieramy wiec nam sie nalezalo nie mozna powiedziec co zadzwonimy to robi agencja nic o tym nie wie zreszta i tak nic nie robila….
14th styczeń 2014 o 1:45 am #7033Kicia
UczestnikMam nadzieje ze to co jutro zrobia to pomoze bo tez grzejemy ale nasz dom jest pierwszy w szeregu i na tej wlasnie scianie mamy chyba nasz lanlord nie uniknie ocieplenia ale mu krzykli 7000f……; (
16th styczeń 2014 o 6:06 pm #7049Kinga Bielecka
UczestnikKinia2727 jak tam po wizycie fachowcow? Udalo im sie cos zrobic? Cos konkretnego powiedzieli czy doradzili?
16th styczeń 2014 o 8:28 pm #7050Kicia
UczestnikZałożyli w łazience taki duzy wentylator zeby ta wilgoc uciekala po kapieli , w kuchni tez automatycznie bedzie sie wlaczal jak bedzie za duzo wilgoci , przy schodach jak sie wchodzi na gore tam mielismy najwiecej tez jest i w 1 pokoju na gorze dodatkowo wyczyscili specjalnym plynem na grzyba tego plynu nie ma nigdzie w sklepie podobno to tylko dla budowlancow , i jeszcze bedzie pomalowane farba przeciwgrzybniczna ale czy to pomoze nie wiem te domy maja 100lat ale to nasz lanlord placil wiec mnie to rybka:)
17th styczeń 2014 o 4:06 pm #7051Kinga Bielecka
UczestnikWow wyglada na bardzo profesonalna prace. Ja tez zdecydowalam sie na zalozenie wentylatora w lazience tylko musze poczytac cos na ich temat aby miec jakas wiedze zanim wybiore ten konkretny ktory bedzie sie nadawal do mojej malenkiej lazienki.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.