Starość nie młodość!

Czy można żyć wiecznie? To pytanie frapuje naukowców od czasów starożytnych. Jednak dzisiejsza medycyna nie skupia się już tylko na tym jak przedłużyć nasze życie w nieskończoność. Równolegle prowadzone są badania nad poprawa jakości życia w późnym wieku. 

 

Czym jest starzenie?

Gerontolodzy mówią, że to postępująca z wiekiem utrata zdolności reagowania na stres środowiskowy. W uproszczeniu, starzejący się organizm nie potrafi się bronić przed szkodliwym wpływem środowiska. Dlatego z wiekiem gorzej znosimy wysiłek z powodu utraty masy mięśniowej i zwiększonego magazynowania tłuszczu. Co więcej, z powodu braku regeneracji niektórych typów komórek, stad im jesteśmy starsi tym mamy gorszy wzrok, pamięć, metabolizm i odporność. Dlatego tez, z wiekiem jesteśmy bardziej podatni na chorobę Alzheimera, Parkinsona, cukrzyce, nowotwory i choroby układu krążenia. Czy można jakoś zminimalizować prawdopodobieństwo zapadnięcia na te choroby i cieszyć się aktywna i świadomą jesienią życia?  

Jedz mniej!

Najbardziej obiecujące badania nad przedłużeniem i poprawa jakości życia w późnym wieku dotyczą ograniczenia ilości jedzenia. W warunkach laboratoryjnych, zmniejszenie przyjmowanych pokarmów o około 20-40% skutkowało wydłużeniem życia o prawie polowe u wielu gatunków zwierząt. Począwszy od myszy i szczurów, poprzez psy i skończywszy na naczelnych. Jednak przedłużenie życia nie jest najważniejszym efektem ograniczenia pożywienia. Poza oczywistym obniżeniem wagi ciała i redukcja tkanki tłuszczowej efekty eksperymentów przyniosły nieoczekiwane rezultaty. Do najważniejszych należy zaliczyć zredukowanie występowania nowotworów, cukrzycy i chorób układu krążenia prawie do zera (!). Co więcej, prawie wszystkie zwierzęta na diecie, osiągały znacznie lepsze rezultaty w testach na pamięć, wydolność mięśni i koordynacje ruchowa.

Foto: Science Magazine
Najlepsza ilustracja opisującą pozytywne efekty ograniczenia ilości jedzenia jest chyba zdjęcie z czasopisma Science ilustrujące ten artykuł. Przedstawia ono dwie małpy Rhesus w tym samym wieku. Sami zgadnijcie, która miała stały dostęp do jedzenia, która przyjmowała te same posiłki w ilości ograniczonej o 30%. Podobne badania prowadzone są również na ludziach. Na razie nie wiadomo dokładnie jak głodówki wpływają na długość życia ludzkiego. Pewne jest natomiast, ze krótkie głodówki mogą mieć pozytywne efekty na układ krążenia, pamięć i sprawność. Badania pokazały również, ze dietetycznym ograniczeniom nie powinni poddawać się ludzie młodzi oraz kobiety w ciąży. Zagrożeniem może być również wystąpienie zaburzeń odżywiania takich jak bulimia lub anoreksja. Zatem niezależnie jak chcesz zadbać o swoje zdrowie na starość, umiar w jedzeniu wydaje się być skutecznym krokiem.

Dr. Rafał Czapiewski