
Starość nie młodość!
Czy można żyć wiecznie? To pytanie frapuje naukowców od czasów starożytnych. Jednak dzisiejsza medycyna nie skupia się już tylko na tym jak przedłużyć nasze życie w nieskończoność. Równolegle prowadzone są badania nad poprawa jakości życia w późnym wieku.
Czym jest starzenie?
Gerontolodzy mówią, że to postępująca z wiekiem utrata zdolności reagowania na stres środowiskowy. W uproszczeniu, starzejący się organizm nie potrafi się bronić przed szkodliwym wpływem środowiska. Dlatego z wiekiem gorzej znosimy wysiłek z powodu utraty masy mięśniowej i zwiększonego magazynowania tłuszczu. Co więcej, z powodu braku regeneracji niektórych typów komórek, stad im jesteśmy starsi tym mamy gorszy wzrok, pamięć, metabolizm i odporność. Dlatego tez, z wiekiem jesteśmy bardziej podatni na chorobę Alzheimera, Parkinsona, cukrzyce, nowotwory i choroby układu krążenia. Czy można jakoś zminimalizować prawdopodobieństwo zapadnięcia na te choroby i cieszyć się aktywna i świadomą jesienią życia?
Jedz mniej!
Najbardziej obiecujące badania nad przedłużeniem i poprawa jakości życia w późnym wieku dotyczą ograniczenia ilości jedzenia. W warunkach laboratoryjnych, zmniejszenie przyjmowanych pokarmów o około 20-40% skutkowało wydłużeniem życia o prawie polowe u wielu gatunków zwierząt. Począwszy od myszy i szczurów, poprzez psy i skończywszy na naczelnych. Jednak przedłużenie życia nie jest najważniejszym efektem ograniczenia pożywienia. Poza oczywistym obniżeniem wagi ciała i redukcja tkanki tłuszczowej efekty eksperymentów przyniosły nieoczekiwane rezultaty. Do najważniejszych należy zaliczyć zredukowanie występowania nowotworów, cukrzycy i chorób układu krążenia prawie do zera (!). Co więcej, prawie wszystkie zwierzęta na diecie, osiągały znacznie lepsze rezultaty w testach na pamięć, wydolność mięśni i koordynacje ruchowa.
Dr. Rafał Czapiewski