Zabieramy pracę Anglikom?

Wyświetlanie 6 wpisów - od 1 do 6 (z 6 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Doncaster
    Klucznik

Dostałem wczoraj maila od Anglika, który w sieci trafił na naszą stronę. Pan R. pisze, że w fabryce, w której pracuje zatrudnionych jest ok 300-400 emigrantów z Europy wschodniej i tylko kilku Brytyjczyków. Pisze dalej, że 'something is wrong here’ i że Brytyjska młodzież nie ma przez to pracy. My ją zabieramy…

Czy naprawdę zabieramy im prace? Przyjeżdżamy do UK z mniej lub bardziej 'średnim’ angielskim i dostajemy pracę, podczas gdy Anglicy, którzy angielskim władają wyśmienicie nie mogą tej pracy znaleźć. Faktycznie coś jest nie tak z tą angielską młodzieżą, chyba po prostu tej pracy nie chcą. No ale najlepiej obwinić emigrantów…

W PL, aby dostać byle jaką stałą pracę, trzeba było mieć minimum wykształcenie zawodowe+maturka (technikum, albo liceum zawodowe)lub niezłe plecy.
    Dodatkowo jakość i poziom edukacji w PL stał na wysokim poziomie, nie każdy mógł skończyć porządną szkołę średnią, wielu po pierwszym roku, było przenoszonych do zwykłych zawodówek…
    Sytuacja w PL, zmuszała nas do ciągłego doskonalenia umiejętności zawodowych i dokształcania się, co za tym idzie, przeciętny polak, ma pokaźną liczbę dyplomów szkół i wszelakich kursów zawodowych.
    Życie uszyło nas szanować pracę, wykonywać obowiązki służbowe jak najlepiej, to nie można się dziwić angielskim przedsiębiorcą, że mając wybór pracowników na rynku pracy, biorą tych ludzi, którzy wygenerują dla nich lepszy zysk, przy mniejszych kosztach działalności.

Nic im nie zabieramy, większość tych co pracy nie mają wolą nic nie robić i siedzieć bezczynnie na tyłku.

Doncaster
    Klucznik

[b]aimar napisał:[/b]
    [quote]Nic im nie zabieramy, większość tych co pracy nie mają wolą nic nie robić i siedzieć bezczynnie na tyłku.[/quote]
    Tak mu też odpisałem 🙂

Rafael
    Uczestnik

[b]sniper00 napisane:[/b]
    [quote]…co za tym idzie, przeciętny polak, ma pokaźną liczbę dyplomów szkół i wszelakich kursów zawodowych.
    … nie można się dziwić angielskim [u]przedsiębiorcą[/u]…[/quote]

Ty chyba jednak nie skorzystałeś z edukacji w PL w stopniu wystarczającym do zdobycia dyplomu, ups, świadectwa ukończenia podstawówki 😉
    Sorki ale tak rażące błędy to eyesore. Popracuj ze słownikiem przed wysłaniem postu.
    pozdr.

nie chce mi się pisać w Stylu prof Miodka na necie, dobrze wiesz co miałem na myśli, a przypadku typowych prac rzemieślniczych gramatyka i stylistyka schodzi na daleki plan, liczy się zdolność liczenia, zdolności manualne i sztuka improwizacji w przypadkach „awaryjnych”, do których nie stworzono procedur.
    Co do słownika, to mogę go olewać, mam dysortografię i polegam na „automatach” do sprawdzania ortografii, jak mi firefox nie podkreśli błędu, to najzwyczajniej ten błąd dla mnie nie istnieje.
    PS zapoznaj się z pojęciem dysortografii, może przestaniesz się czepiać literówek i wniesiesz coś ciekawego do tematu.

[url=http://www.mojawyspa.co.uk/artykuly/26515/Brytyjczycy-nie-rozumieja-ironii-i-aluzji]Ciekawa „notka” prasowa[/url]

Wyświetlanie 6 wpisów - od 1 do 6 (z 6 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.