Wyjazd i praca !

Wyświetlanie 15 wpisów - od 1 do 15 (z 15 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    yhy
    Uczestnik

Witam !
    mam pare pytan, chce wyjechac z dziewczyna w polowie marca do Yorkshire .
    i mam pytanie czy znajde prace w tym okresie ? bo juz powoli mija chyba okres martwy przynajmniej tak mi sie wydaje , oboje mamy angielski w stopniu komunikatywnym wiec raczej z dogadaniem sie nie bedzie problemu 🙂
    Jak jest z wynajeciem pokoju ? czy trudno cos znalezc ? i pytanie takze ile mam wziasc pieniedzy na taki wyjazd czy 700 F starczy + jedzenie z pl ? prosze o pomoc !

naomi25
    Uczestnik

Wynajecie pokoju dla pary to ok 80-100 funtow tygodniowo. Platnosc oczywiscie Z gory . Mysle, ze polowa marca to dobry okres na wyjazd.

naomi25
    Uczestnik

Wynajecie pokoju dla pary to ok 80-100 funtow tygodniowo. Platnosc oczywiscie Z gory . Mysle, ze polowa marca to dobry okres na wyjazd.

yhy
    Uczestnik

a jak z praca chodzic po agencjach prawda ? i jak to jest z tym numerem NIN ludzie mowia ze trzeba miec zeby zaczac prace nie ktorzy mowia ze nie trzeba ze mozna doniesc potem jak to jest ?

monia_maniek
    Uczestnik

najczęściej chcą osoby z NIN. Łatwiej byłoby wam załatwić pracę w poslce np do nexta i przyjechać z agencja i oni zalatwia wam pokoj i z NIN nie bedzie problemu bo poczekaja

naomi25
    Uczestnik

ja wyrabialam NI wiele lat temu, gdy zaczynalam prace nie byl wymagany. Slyszalam,ze mozna wyrobic NI nie pracujac. Niewiem ile czeka sie teraz na wyrobienie, w tej kwestii nie pomoge.
    Tak trzeba chodzic po agencjach moze akurat na poczatek sie uda trafic na agencje ktora NI nie bedzie wymaga, ale jednak polecam wyrobienie go jaknajszybciej 😉

stary jeśli masz możliwość szukaj czegoś w Norwegi,Dani czy Szwecji,tu z pracą coraz ciężej,zarobki minimalne,na życie starczy ale za wiele nie odłożysz,średnia krajowa 6,18 ,przy 39-40h daje jakieś 212~220 funa an tydzień gdzie ponad połowę wydasz na jedzenie,mieszkanko a jeśli masz jakieś nałogi to przy dobrych wiatrach z 60 funa na tydzień ci się ostanie(przy dobrym oszczędzaniu). Pomijam fakt,że Brytania od stycznia 2013 roku otworzyła rynek pracy dla Rumunów i Bółgarów także jeszcze z pół może i rok i dopiero się zacznie robić ciekawie.już z robotą jest ciężko,życie przez ostatnie 1.5 roku poszło znacznie w górę a zarobki podniosły się mikroskopijnie.Lepiej nie zawracać sobie głowy jeśli planujesz tu na coś naskladać(chyba,że po kilku latach niezłej harówki i dobrego oszczędzania) tymbardziej,że sam funt spadł poniżej 5 zł i na chwilę obecną cena to około 4,75 zł(dla porównania w Holandii najniższa krajowa to 350 euro przy kursie 4,17 – 4,20 no ale jak tam chcesz….niejeden nieźle się rozczarował po przyjeździe tu i myśląc,że natrzepie siana i nie jeden wspominał,że jeszcze 3-4 lata temu było znacznie łatwiej coś naskłądać i odłożyć.specjalnie tylko dla tego postu założyłem tu konto-nie wierzysz-popytaj a większość mnie tu poprze

Darek kkkkkk
    Uczestnik

Większości cie tu poprze dokładnie, tak jak mówisz z tym że denerwuje mnie takie gadanie. Jak jest tak źle to po co ludzie tam siedzą i po co ty tam siedzisz? Moja opinia to taka że takie twierdzenia służą tylko i wyłącznie do zniechęcenia Polaków do wyjazdu. Mam kilkunastu znajomych którzy twierdzą tak samo a jednak każdy z nich siedzi tam i nie ma zamiaru wracać. Bu bu jeżeli jesteś zawzięty i masz upór to na pewno nie będziesz żałował przyjazdu.

naomi25
    Uczestnik

Dokladnie jak sie komus nie podoba niech wraca 😉 Kasa na ulicy nie lezy. Ale porownania na zycie w polsce napewno lepiej tutaj, nawet jezeli odlozysz marne grosze to zycie napewno jest na innym poziomie 😉

yhy
    Uczestnik

Nie wiem dlaczego Polacy nie chca Polakow w UK 😀 moze boja sie konkurencji ? dziekuje za wsparcie i pojade na pewno 🙂 a jak jest z mieszkaniem latwo znalezc czy raczej ciezko ? proste ze w duzych miastach latwiej jest znalezc ale jak jest z malymi czy mozna znalezc cos szybko i latwo ? i gdzie szukac ? dopiero w UK czy szukac teraz na np. gumtree itp ?

nie chodziło mi o to,że kasa na ziemi leży czy ooś ale też nieźle trzeba zasówać na to swoje minimum. ogólnie jeśli chodzi o życie i przeżycie-ok ale jeśli liczysz na jakieś kokosy-musiał byś nieźle trafić i grzać w pracy po 12h.Jeśli chodzi o mieszkanka/pokoje to polecam wynajem od prywatnych Landlordów bądz wynajem pokoju od jakieś rodzinki,agencje naprawdę nieźle liczą sobie za opłąty agencyjne,sprawdzanie itp,pozatym większość wymaga jakiś potwierdzeń,że pracujesz i referencji od poprzednich landlordów,ogólnie koszt wynajęcia 2 pokojowego domu przez agencję to około 1000 funa,jeśli chodzi o wynajem jednoosobowego pokoju to koszt około 50-70 funa za tydzień+ opłata za tydzień z góry i w większości przypadków masz wliczone rachunki i jak się poszczęści to i internet.pokój dla 2 osób to około 80-100 funtów i tak jak w przypadku pokoju dla jednej osoby

Urszula
    Uczestnik

£1000? Nie wiem skad taka kwote wziales chlopie. Moze tyle wyniesie Cie wynajem na poczatek, bo wiadomo, ze musisz wplacic bond. Prywatne osoby tez czesto chca takiego zabezpieczenia, nie tylko agencje. Oplaty administracyjne, np w mojej agencji, wliczone byly potem w caly koszt. Czyli £200, ktore nam krzykneli za sprawdzenie nas, poszly w koszta bondu i czynszu za pierwszy miesiac.
    Jesli kts tu przyjezdza, to moze nie liczy zaraz na odkladanie z mysla o powrocie do kraju. Niektorzy przyjezdzaja, zeby tu zostac na stale. Niestety w naszym kraju dla wielu osob zycia nie ma. W UK troche latwiej zwiazac koniec z koncem.

NI mozna sobie zrobic nie majac pracy. Najlpiej zalatwic to jak najszybciej.

yhy
    Uczestnik

a jak jest z praca przez agencje ? trzeba miec wyrobiony NIN czy mozna potem doniesc ?

pomysl co mozesz sobie kupic za dniowke z najnizszej krajowej w polsce a co w anglii
    i bedziesz wiedzial dlaczego wszyscy nazekaja a i tak siedza tu dalej

Urszula
    Uczestnik

[quote=”bubu” post=2813]a jak jest z praca przez agencje ? trzeba miec wyrobiony NIN czy mozna potem doniesc ?[/quote]

Przy rejestracji w agencji pytaja o NIN, ale jesli go nie masz, byc moze zgodza sie, zeby go wyrobic pozniej. Wiadmo, ze na rozmowe w tej sprawie troche sie czeka.
    Kiedys chyba mialo sie okolo 4 tyg na wyrobienie NI, ale byly agencje, ktore tego nie pilnowaly i ludzie pracowali bez national insurance.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 1 do 15 (z 15 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.