Weekendowe wycieczki
Polacy w UK, Polonia w Anglii – Doncaster.pl › Fora › Polskie forum – Polonia w Yorkshire › Turystyka › Weekendowe wycieczki
- Ten temat ma 13 odpowiedzi, 9 głosów, a ostatnio został zaktualizowany 13 lat, 11 miesięcy temu przez
Lilly.
-
AutorWpisy
-
13th marzec 2012 o 5:36 am #3970
norbert
UczestnikWitam.
Obsrwując coraz ładniejszą pogodę wpadłem na pewien pomysł, który chciałbym tu krótko opisać i poprosić bywalców tego forum o ocenę i ewentualne sugestie. A mianowicie chciałbym z początkiem kwietnia tego roku rozpocząć organizowanie całodniowych wycieczek weekendowych dla osób z Doncaster i okolic. Mam możliwość przewozu jednocześnie do osiemnastu osób (trzy samochody siedmioosobowe),i przygotowałem na początek kilka opcji:
1) Wycieczka do Ingleton Waterfalls Trail – zwiedzanie parku krajobrazowego z pięknymi wodospadami poprzedzone wizytą w jaskini White Scar Cave i zakończone piknikem.
2) Wycieczka nad morze do miejscowości Flamborough i Scarborough – zwiedzanie latarni morskich oraz pięknych klifów.
3) Wyjazd do Yorku – zwiedzanie muzeum kolejnictwa, katedry a potem przejazd do Hull i wizyta w oceanarium.
4) Wyjazd do parku rozrywki Alton Towers
Myślę że takie wyjazdy są fajną formą spędzania wolnego czasu dla całych rodzin. Posiadam różnej wielkości foteliki do przewozu dzieci, a wszyscy pasażerowie są objęci ubezpieczeniem w razie wypadku drogowego.
Ze wstępnego wyliczenia wynika iż maksymalny koszt przewozu na w/w trasach nie przekroczy 30 funtów od osoby (przy ilości min.4 osób i nie obejmuje cen biletów wstępu). Ulegnie on zmniejszeniu w zależności od ilości chętnych osób na daną wyciczkę.
Potencjalnych chętnych o terminach wyjazdów chciałbym informować za pomocą ogłoszeń na Doncaster4you, a ewentualne szczegóły do ustalenia telefonicznie po ukazaniu się takiego ogłoszenia.
Proszę o wypowiedzi, co sądzicie o tym pomyśle i czy według Was byłoby zainteresowanie takim tematem. A może ktoś zna jeszcze jakieś fajne miejsca godne polecenia.
13th marzec 2012 o 6:03 am #3971Doncaster
KlucznikMyślę, że Flamborough, Scarborough i Bridlington to dobry pomysł. Ł30 to jednak może być za drogo 🙂
13th marzec 2012 o 6:16 am #3972norbert
UczestnikNo tak, ale to był tylko przykład na 4 osoby. W przypadku większej ilości osób cena może być znacznie niższa. Ale dziękuję za wypowiedź.
13th marzec 2012 o 6:26 am #3973Monika
UczestnikWitam,
Mysle ze pomysl jest dobry, kazdy czas spedzony poza domem na swiezym powietrzu to prawdziwy relaks! Ja akurat bylam juz w tych miejscach nawet po pare razy, ale pewnie znjadzie sie duzo osob ktore jeszcze tam nie byly i chetnie sie wybiora.
Mysle ze jeszcze Peak District and Lake District to fajne miejsca na wypoczynek.
13th marzec 2012 o 7:56 am #3974Szymon Piatkowski
Uczestnikprzeciętne auto jest 5 osobowe, pali na setkę około 10 litrów paliwa, Peak District w 2 strony to około 100km, Bringham Rocks to już około 180km w obie strony, czyli całkowity koszt przejechania 100km mniej-więcej 13-15 funtów, średnio parkingi kosztują około 2.50 do 5.00 za cały dzień, wejściówki do muzeum, galerii itp są w różnych cenach, bardzo często jest tylko skarbonka, gdzie wrzuca się co łaska za wejście. Co do miejscówek w okolicy, to polecam zacząć od Peak District, hektary terenu do przejścia, tamy, rzeki, wodospady, górki, jaskinie, wraki samolotów rozbite na szczytach. Tu link z jednej z naszych wypraw do wraku B-29 http://www.youtube.com/watch?v=_LbCHdrNtUY
Co do pomysłu to nie wypali, tym bardziej, że sam nie wiesz nic o atrakcjach w okolicy i dopytujesz na forum. nasza organizacja średnio co 2 tygodnie organizuje jakąś wycieczkę w teren, bez opłat, jedynie robimy zrzutę na paliwo i jakoś chętnych ani widu ani słychu, ludzie po tygodniu pracy wolą odpocząć w domu, albo jechać na zakupy, niż łazić po górach…
13th marzec 2012 o 8:11 am #3975Edyta Walasik
UczestnikSniper00 ni ma chetnych, bo nie szukacie gdzie trzeba. Ja np. chetnie pojade na wycieczke i dorzuce sie do paliwa :D. Tylko cynk, kiedy i gdzie. 🙂
Pozdr
13th marzec 2012 o 8:31 am #3976Szymon Piatkowski
Uczestnikakurat wczoraj byliśmy w http://www.nationaltrust.org.uk/brimham-rocks/ :), za 2 tygodnie albo na „pindelek” będący odpowiednikiem naszego Helu w zatoce przy Hull, albo Thirsk i odwiedziny muzeum znanego weterynarza-pisarza (teraz nie pamiętam nazwiska…)
13th marzec 2012 o 9:04 am #3977Manager
UczestnikUwazam, ze to bardzo fajny pomysl. Tylko cena wysoka, prosze podac jaka by byla przy pelnym busie???
Proponuje: zamek w Whitby i Deep w Hull.
Jak cena bedzie rozsadna to juz masz 4 osoby.13th marzec 2012 o 7:44 pm #3978monia_maniek
UczestnikA czy za dzieci płaci się tyle co za dorosłego, czy może jakaś zniżka jest albo dzieci za darmo?
13th marzec 2012 o 9:40 pm #3979Karol Donkarski
UczestnikA zgadzajac sie na taki wyjazd, mamy jakies ubezpieczenie??????
I czy kierowca zdaje sobie sprawe jaka to odpowiedzialnosc?
Pozdrawiam13th marzec 2012 o 10:54 pm #3980Szymon Piatkowski
UczestnikTu link do naszej stronki organizacyjnej: http://www.darksilentones.org/
Zrzeszamy głównie rezerwistów, nie mniej, często robimy wycieczki/zajęcia w terenie, na które zabieramy nasze rodziny i znajomych. Każdy płaci za siebie i ewentualnie robione są zrzutki na paliwo czy opłaty paarkingowe, nikt nie potrzebuje ubezpieczenia, bo każdy idzie na własną odpowiedzialność i traktowany jest jako osobnk pełnoletni i zdolny do logicznego rozumowania, tak aby sobie nie zrobić krzywdy, jeśli ktoś by mnie zapytał o ubezpieczeni takiego „wypadu”, to na dzień dobry może zapomnieć o wspólnych „imprezach” z nami, nie potrzeba nam takich ludzi i problemów.
15th marzec 2012 o 9:27 am #3987Karol Donkarski
Uczestnik[b]sniper00 napisane:[/b]
[quote]Tu link do naszej stronki organizacyjnej: http://www.darksilentones.org/Zrzeszamy głównie rezerwistów, nie mniej, często robimy wycieczki/zajęcia w terenie, na które zabieramy nasze rodziny i znajomych. Każdy płaci za siebie i ewentualnie robione są zrzutki na paliwo czy opłaty paarkingowe, nikt nie potrzebuje ubezpieczenia, bo każdy idzie na własną odpowiedzialność i traktowany jest jako osobnk pełnoletni i zdolny do logicznego rozumowania, tak aby sobie nie zrobić krzywdy, jeśli ktoś by mnie zapytał o ubezpieczeni takiego „wypadu”, to na dzień dobry może zapomnieć o wspólnych „imprezach” z nami, nie potrzeba nam takich ludzi i problemów.[/quote]
Nie chodzi mi o ciebie sniper00 ,to pytanie bylo do Norbert jako do organizatora wycieczek 🙂
15th marzec 2012 o 9:29 am #3988Karol Donkarski
Uczestnik[b]sniper00 napisane:[/b]
[quote]Tu link do naszej stronki organizacyjnej: http://www.darksilentones.org/Zrzeszamy głównie rezerwistów, nie mniej, często robimy wycieczki/zajęcia w terenie, na które zabieramy nasze rodziny i znajomych. Każdy płaci za siebie i ewentualnie robione są zrzutki na paliwo czy opłaty paarkingowe, nikt nie potrzebuje ubezpieczenia, bo każdy idzie na własną odpowiedzialność i traktowany jest jako osobnk pełnoletni i zdolny do logicznego rozumowania, tak aby sobie nie zrobić krzywdy, jeśli ktoś by mnie zapytał o ubezpieczeni takiego „wypadu”, to na dzień dobry może zapomnieć o wspólnych „imprezach” z nami, nie potrzeba nam takich ludzi i problemów.[/quote]
Nie chodzi mi o ciebie sniper00 ,to pytanie bylo do Norbert jako do organizatora wycieczek 🙂
19th maj 2012 o 6:40 am #4297Lilly
UczestnikPragnę dodać, że:
1. Polecam wypad nad morze do Scarborough i odwiedzenie tamtejszego oceanarium. Polecam to w Scarborough ponieważ to w Hull, słyszałam, że jest gorsze, mniej atrakcji i jeśli już to lepiej wybrać się tam gdzie mówię. Nie mam porównania ponieważ w Hull nie byłam ale za to byłam w Scarborough i muszę powiedzieć, że to naprawdę fascynujące miejsce.2. Butterfly house niedaleko Sheffield. Nie pamiętam nazwy miejscowości ale tu link:
http://www.butterflyhouse.co.uk/
To jest coś jak nasz Wildlife Park w Doncaster 🙂3. W pierwszym poście wspomniana była wycieczka do Yorku. Niedaleko yorku znajduje się słynna Jaskinia Matki Shipton, którą pragnę odwiedzić 🙂
http://www.mothershipton.co.uk/Ah i btw to w niektórych miejscach jak np. oceanarium za rezerwację online się zapłaci taniej niż normalnie te kilka funtów – warto to wziąć pod uwagę;)
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.