Spotkania dla dzieci polskojęzycznych?

Wyświetlanie 8 wpisów - od 1 do 8 (z 8 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Malwina Szalata
    Uczestnik

Witam,
    mieszkam w Doncaster od niedawna, mam 2,5 roczną córeczkę i zastanawiam się czy są tu jakieś spotkania, grupy dzieci polskojęzycznych? Wprawdzie chodzimy na zajęcia dla dzieci, ale są tam przeważnie dzieci anglojęzyczne i widzę po córeczce, że brakuje jej kontaktu z dziećmi mówiącymi po polsku. Mi zresztą także brakuje towarzystwa i chętnie spotkam się z mamami w podobnej sytuacji 🙂

Dolaczam sie do tematu. 😉 Ja mam synka 3letniego i tez zauwazylam, ze brakuje mu kontaktu z polskimi dziecmi :cheer:

Malwina Szalata
    Uczestnik

hej Andzia 🙂 mam wrażenie, że takich jak my jest naprawdę sporo, tylko gdzie te mamy ze swoimi dzieciaczkami się chowają?? 😉 jeśli takich grup jeszcze w Doncaster nie ma to może uda nam się coś takiego stworzyć? jakieś spotkania raz w tygodniu…:)

mestenio
    Uczestnik

Witam. Od jakiś 3 tygodni prowadzę warsztaty plastyczne dla dzieci w wieku od 4 do 9 lat co poniedziałek, zapraszam serdecznie dzieci 🙂 Mam przygotowanie pedagogiczne ( ukończyłam studia wyższe pedagogiczne) oraz Liceum plastyczne. Zajęcia odbywają się u mnie w domu w grupie 6 osobowej. Jeżeli znajdzie się 4-6 dzieci młodszych chętnie utworzę II grupę w inny dzień i w godzinach rannych. Dzieci na moich zajęciach malują, rysują, wycinaja, kleją, lepią w formie dobrej zabawy, oraz poznaja pojecia takie jak kolor, tło, perspektywa. Zajecia są prowadzone zgodnie z kalendarzem czyli uwzględniam w swojej pracy święta. Zapewniam materiały plastyczne: mój meil muren05@wp.pl moj tel 07596291004 Anna Kowalewska

Urszula
    Uczestnik

Kazde osiedle ma cos takiego jak children centre. Warto zajsc i zobaczyc, czy nie przychodza tam i inni Polacy.

Malwina Szalata
    Uczestnik

mestenio: i tutaj się spotykamy 🙂 wysłałam ostatnio e-mail do Ciebie w sprawie grupy dla młodszych dzieci, dziękuje za odpowiedź. Jestem oczywiście jak najbardziej zainteresowana, może uzbiera się grupka jeszcze przed wakacjami? 🙂
    pozdrawiam

Malwina Szalata
    Uczestnik

Lucyna: chodzimy do takiego Children Centre, ale w przeważającej części są tam dzieci anglojęzyczne, a jeśli już zdarzy się polskojęzyczne to nie jest rówieśnikiem tylko np rok młodsze, a zależy mi na tym, aby córka miała kontakt z dziećmi w swojej grupie wiekowej. Chodzimy do polskiego kościoła i jest tam naprawdę dużo dzieci w wieku mojej córeczki i widzę jak bardzo moja córcia cieszy się, że przez ten czas mszy może trochę pobawić się z dziewczynkami w swoim wieku, które mówią po polsku…chciałabym, aby częściej miała możliwość spotkania się z koleżankami niż tylko w kościele 🙂

Urszula
    Uczestnik

Moj maluch kiedys byl pare razy 'u nas’ na Wheatley i tutaj przewazaly polskie dzieci. W szkole tez sporo rodakow. Widac duzo nas sie tu zebralo w tej akurat dzielnicy.
    A maluchy jak zaczna chodzic do przedszkola, zlapia bardziej jezyk, to pewnie juz im bedzie mniej zalezalo na przebywaniu tylko z rodakami 😉
    Astrabound jest takim dobrym miejscem dla maluchow. Kiedys czesto tam chodzilismy, zanim nasz maluch zaczal chodzic do szkoly. Za kazdym razem spotykalismy sporo polskich rodzin.

Wyświetlanie 8 wpisów - od 1 do 8 (z 8 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.