samochod na polskich blachach

• Ten temat ma 10 odpowiedzi, 8 głosów, a ostatnio został zaktualizowany 12 lat temu przez Patryk29.
Wyświetlanie 11 wpisów - od 1 do 11 (z 11 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Roman Boguski
    Uczestnik

witam
    orientuje sie ktos moze lub ktos mial juz doswiadczenia z policja w Doncaster odnosnie jazdy samochodem na polskich blachach po uk?
    sprowadzilem pare dni temu auto ale w Anglii juz pracuje rok wiec nie obowiazuje mnie 6 miesieczny okres ze moge sobie jezdzic na polskim ubezpieczeniu. Moze wiecie czy odrazu samochod jest konfiskowany na parking policyjny czy moze dostaje sie jakis czas na wyjazd samochodem z PL ? widze duzo samochodow jezdzacych na polskich czy slowackich blachach ale to jest chyba kwestia szczescia ze jeszcze nikt ich nie zlapal 😉

Zdzislaw
    Uczestnik

DOBRZE UJĘTE KWESTIA SZCZĘŚCIA MIAŁEM TAKI PRZYPADEK WIĘC WYGLĄDA TO TAK DO PUKI NIE RUSZASZ AUTA Z POD DOMU TO CI NIC NIKT NIE ZROBI JAK RUSZYSZ TO JESTEŚ MONITOROWANY I PRZY NADARZAJĄCEJ SIĘ OKAZJI ZATRZYMANY .auto zostaje skonfiskowane a ty masz prawo do wykupu go z parkingu policyjnego po czym musisz je zarejestrować w DVLA lub zrzeczenia się go na rzecz zezłomowania .Proponuje te drugą opcję .Jak by nie było zostanie jeszcze koszt rozprawy i zapłata za odholowanie autka.

Roman Boguski
    Uczestnik

wydaje mi sie ze Ty chyba z policji jestes 😉 nie powiesz chyba ze zabrali Ci samochod na pierwszej kontroli przez policje ? ja juz jezdze prawie 2 tyg i jakos nikt sie nie czai na mnie 😉 i mialem sytuacje ze policja jechala za mna wiec sorki ale cos nie pasuje w Twojej wypowiedzi 😉

Urszula
    Uczestnik

Przeciez nie od razu samochod konfiskuja. Znam znowuz osobe, ktorej spod domu zabrali samochod wlasnie na polskich blachach.
    Policja moze Cie sprawdzic, ale nie musi. I nie tylko kontroluja ludzi, ktorzy maja zagraniczne tablice. I np moze sie okazac, ze ktos nie ma ubezpieczenia. Mandat przychodzi poczta no i ubezpieczenie trzeba wykupic, bo jak nie, tez moga Ci zabrac auto.

Roman Boguski
    Uczestnik

To ze zabrali spod domu to widocznie musial miec z ktoryms z sasiadow delikatna kose albo poprostu cos zrobil i go namierzyli 😉 dokladnie jesli nie masz ubezpieczenia to tak ale majac polskie ubezpieczenie ktore jest wazne na terenie UK i posiadajac bilet z promu gdzie data nie przekroczyla 6 miesiecy watpliwa jest sprawa ze przy zwyklej kontroli zabiora samochod 😉 poprostu wtedy Cie juz maja w systemie i jak za 6 miesiecy Cie znow zlapia to ciezko sie bedzie wtedy wywinac ze dopiero sie przyjechalo 😉

samochodem na polskich tablicach nie powinno sie jezdzic dluzej niz 180 dni w ciagu jednego roku po przekroczeniu granicy
    jezeli komus bedzie sie chcialo sprawdzic i okaze sie ze samochod przebywa tutaj dluzej niz 180 dni to albo zaloza blokade albo odcholuja ale czesciej slyszalem ze zakladaja blokady

Tymoteusz
    Uczestnik

Witam, przepraszam za odswiezanie tematu po ponad roku, ale chyba przepisy sie zmienily. Jak to teraz wyglada? Znajomi mowili, ze teraz mozna jezdzic tylko miesiac samochodem zza granicy, choc znam ludzi, ktorzy jezdza autem na polskich blachach juz 10 lat bez problemu, co pol roku jadac na prom. Sam jestem zaintersowany przywiezieniem sobie auta z polski.

deejay89
    Uczestnik

samochodem na polskich lub innych blachach możesz jeździć tyko 6mcy, jeśli przyjechałes do kogoś w odwiedziny. jeśli jesteś rezydentem uk, a stajesz się nim z pierwszym dniem pracy w uk, albo zakładając konto w banku, musisz bezzwłocznie przerejestrowac i opłacać samochód w uk. oczywiście możesz nim jeździć „na farta” i nie jest powiedziane, że będą się akurat na Ciebie czaic, do póki będziesz jeździł bez przewinień, powinno być bez stresu, sporo moich znajomych jeździ takimi autami od lat i nie mieli ani jednej kontroli, gdzie ja anglikiem potrafiłem mieć 7 w ciągu 1,5mca. tyle w temacie, sam miałem kiedyś samochód na zagranicznych blachach i wiem to, gdyż dla własnego bezpieczeństwa zadzwoniłem do dvla i po prostu zapytałam. pozdrawiam.

Rafal
    Uczestnik

Piepszyc… głupoty!!!
    Jestem w uk 6 lat miałem kilka samochodów na polskich tablicach jeden prawie 2 lata kilka kontroli policyjny i nigdy nie usłyszałem, że muszę wywieść samochód z kraju, zarejestrować go bo zostanie odholowany. Od ponad 3 lat mam motor na PL tablicach i też nie ma z tym problemu. Ważne trzeba mieć ważny przegląd oraz aktualne ubezpieczenie. Miałem kiedyś ciekawą rutynową kontrole przez policjanta, który patrzył na dowód rejestracyjny i polisę OC pytał o wszystko co i jak (gdzie jest MOT co to za daty itd.) na końcu mówi, że nie mam Road TAX? Grzecznie odpowiedziałem, że nie mogę kupić podatku drogowego na samochód zarejestrowany w PL, Pan funkcjonariusz wyciągną krótkofalówkę wybrał nr do DVLA porozmawiał z kimś 5 minut i mówi, że mam rację i życzy mi miłego dnia.

Tymoteusz
    Uczestnik

a co powiecie na to? https://www.gov.uk/importing-vehicles-into-the-uk/temporary-imports

tu jest napisane, ze moge jezdzic normalnie 6 miesiecy, a potem moge 'odnowic sobie bilet’ plynac promem.

Patryk29
    Uczestnik

You can usually use a vehicle displaying non-UK number plates without needing to tax or register it in the UK if all of the following apply:

you’re visiting the UK and don’t plan to live here
    you only use the vehicle up to 6 months in a 12-month period (1 single visit, or several shorter visits adding up to a 6-month period)
    the vehicle is registered and taxed in its home country

Z tego co ja tu doczytalem, to mozesz jezdzic przez 6 miesiecy w ciagu roku kalendarzowego. 1 pojedyncza lub kilka krotszych wizyt w okresie 6 miesiecy. Po tym okresie masz obowiazek zarejstrowac i oplacic samochod w uk

Wyświetlanie 11 wpisów - od 1 do 11 (z 11 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.