Praca w wigilie.
Polacy w UK, Polonia w Anglii – Doncaster.pl › Fora › Polskie forum – Polonia w Yorkshire › Praca › Praca w wigilie.
- Ten temat ma 14 odpowiedzi, 7 głosów, a ostatnio został zaktualizowany 13 lat, 4 miesiące temu przez
Serail.
-
AutorWpisy
-
13th grudzień 2012 o 4:26 pm #5078
bigos
UczestnikWitam.
Mam takie pytanie jak to jest z praca w wigilie? Mianowicie chodzi mi o to że 24 grudnia wypada mi 2 zmiana czyli 14-22, mój pracodawca powiedział ze mozemy przyjsc do pracy na godzine 13 i wtedy skończymu o godzinie 21. Niestety takie rozwiązanie zbytnio mnie nie satysfakcjonuje i złozyłem podanie o urlop (lub zamienienie zmiany na 1-sza czyli 6-14) z pismem iż jestem katolikiem i my 24-go mamy wigilie a potem idziemy do kościała (msza w Wakefield jest ok 20), lecz oni to odrzucili z uzasadnieniem że maja mało pracowników tego dnia.
Więc pytanie czy to przypadkiem nie jest dyskryminacja religijna? Bo wiem ze w prawie angielskim nalezy przestrzegać zwyczajów religijnych.
Może miał ktoś podobna sytuacje.
Pozdrawiam i z góry dziekuje za odpowiedz.13th grudzień 2012 o 4:46 pm #5079Doncaster
KlucznikWydaje mi się, że jak w momencie składania wniosku o urlop termin jest już zajęty przez innych pracowników to pracodawca może Ci odmówić. Wiele miejsc pracuje normalnie w okresie świątecznym, zależy od branży.
13th grudzień 2012 o 5:34 pm #5080Urszula
UczestnikNie sadze ze pracodawca przejmuje sie Twoimi uczuciami religijnymi. Mozesz oczywiscie wspomniec o dyskryminacji i spytac, czy muzulmanowi tez by odmowiono w podobnej sytuacji.
14th grudzień 2012 o 2:12 pm #5082bigos
UczestnikDzięki za zainteresowanie moim postem.
Problem polega na tym że wniosek o urlop składałem jako jeden z pierwszych, więc raczej miejsc nie było wtedy zajetych.
Czytałem na stronie Citizen-u że raczej nie mogę mi tego odmówić bo będzie to przejaw dyskryminacji religijnej, ale dam znac jak to sie zakończy.
Pozdrawiam18th grudzień 2012 o 3:43 pm #5102TipTop
UczestnikDla mnie jest to oczywisty przejaw dyskryminacji w stosunku do Chrześcijan, co jest niestety dość powszednim zjawiskiem w UK.
Oczywiście pracodawca może się upierać, że Święta religijne go nie obchodzą bo miejsce pracy jest instytucją świecką itd a jednak dla 99% firm w UK, w tym 100 % tych dużych korporacji, miejsce pracy jest instytucją świecką tylko wówczas gdy jest się Chrześcijaninem. Sam nie raz doświadczyłem, nawet podczas rekrutacji, że informowano, że nie uznaje się żadnych Świąt prócz … ramadanu, podczas którego Muzułmanie mogą wychodzić na przerwę w innym czasie co reszta (znaczy po zachodzie słońca) i jeszcze coś, związanego z Muzułmanami. Równość w UK jest tylko w jedną stronę – warto przeczytać na ten temat [url=http://liziniewicz.natemat.pl/37617,poprawne-politycznie-muzulmanskie-prawo-pracy]ten artykuł[/url].
Liczę na to, że się nie poddasz i wywalczysz co Twoje oraz głośno wyrazisz opinię co o tym myślisz! 3mam kciuki i … Wesołych Świąt!18th grudzień 2012 o 8:14 pm #5103bigos
UczestnikUdalo sie wszystkim Polakom dostac urlop na 24.
Mowilismy ze to dyskryminacja i wkoncu sie ugieli wiec *dla potomnych* mowcie swoim pracodawca o dyskryminacji religijnej , bo sie tego boja 🙂
Pozdrawiam i dziekuje Wszystkim za zainteresowanieZdrowych i wesolych
18th grudzień 2012 o 8:33 pm #5104agnessa
Uczestnika jesli juz o pracy i o urlopach mowa, orientuje sie moze ktos do kiedy trzeba wykorzystac urlop jesli pracuje sie przez agencje? czy taki urlop moze przepasc czy musza wyplacic niewykorzystany urlop jesli zwalniamy sie z agencji?
18th grudzień 2012 o 10:59 pm #5107Urszula
UczestnikJesli sie zwolnisz, to musza Ci za niewykorzystany urlpp zaplacic.
19th grudzień 2012 o 9:34 am #5113Serail
UczestnikPrzecież Wigilia jest normalnym dniem pracującym. Nie odbierajcie tego w sposób, że Muzułmanin ważniejszy jest od Polaka. Bo wśród Anglików także są chrześcijanie, którzy w Wigilię przyjdą do pracy. Chodzi tutaj o to, że jeśli pracuje się w miejscu, gdzie w święta jest duży ruch, to trzeba to przeboleć i dać firmie zarobić… ewentualnie poszukać innej pracy. Wigilia wypada w poniedziałek, no ludzie.
Czy Żydzi domagają się, aby ich święta były Bank Holiday?
Co do pracy dla agencji. Ja także się zwolniłem po przejawie rasizmu ze strony pracownika agencji (co ciekawe, kobieta ta nie urodziła się w Anglii) i przeszedłem na samozatrudnienie. Obiecano mi wypłatę honorarium za niewykorzystany urlop – minęły ponad 2 tygodnie, a po przelewie ani widu, ani słychu. Trzeba będzie chyba przejść się do biura agencji i dać do zrozumienia, że Polacy wiedzą, czym jest Employment Tribunal. 😉
Mój pierwszy post, więc witam wszystkich.
19th grudzień 2012 o 6:56 pm #5116bigos
Uczestnikoczywiscie ze wigilia jest pracujaca, mozna pracowac do 14 czy 15 ale potem jest czas na wigilijna kolacje itd.
19th grudzień 2012 o 8:31 pm #5120Urszula
UczestnikAnglicy przeciez nie obchodza wigilii, chyba, ze znajda sie wsrod nich jacys katolicy. Chyba jednak Anglikow tego wyznania jest tu malo.
19th grudzień 2012 o 8:43 pm #5122naomi25
UczestnikJa pracowalam z kilkoma anglikami, katolikami i oni nie obchodzili wigilii. Zaczynali swieta 25 grudnia.
Ale wazne,ze osoba zainterosowana , bigos 😉 i ile dobrze pamietam dostal wolne w wigilie 😉
Wesolych Swiat 😉20th grudzień 2012 o 12:09 am #5124TipTop
UczestnikBo Wigilię obchodzą Chrześcijanie zaś Anglicy to w przeważającej części Anglikanie. Mieszkając w UK powinnaś znać takie podstawowe informacje na temat naszych gospodarzy.
21st grudzień 2012 o 2:53 pm #5137Urszula
UczestnikA Anglikanie to nie chrzescijanie przypadkiem?
22nd grudzień 2012 o 1:29 am #5141Serail
Uczestnik[quote]Bo Wigilię obchodzą Chrześcijanie zaś Anglicy to w przeważającej części Anglikanie. Mieszkając w UK powinnaś znać takie podstawowe informacje na temat naszych gospodarzy.[/quote]
Och, błagam. Anglikanizm powstał po rozłamie w KrK, czyli czerpie garściami z „naszych” chrześcijańskich tradycji (chociaż polskie korzenie religijne sięgają pogaństwa, chrześcijaństwo narzucono nam siłą). Wśród Anglików znajdziemy zarówno Żydów, katolików, jak i wyznawców Kościoła anglikańskiego. Więc, kiedy ktoś wyżej wspomniał, że:
[quote]Anglicy przeciez nie obchodza wigilii[/quote]
To tak samo, jakby powiedział, że Francuzi nie myją zębów. Są różne grupy wyznaniowe, które charakteryzują się innymi świętami i innymi obyczajami. Takie rzeczy wie się nawet nie mieszkając w UK…
[quote]A Anglikanie to nie chrzescijanie przypadkiem?[/quote]
Jak wspomniałem, to „rozłamowcy”, nie uznają władzy papieża, etc. Ale tak, to chrześcijanie. To tak samo jak z twierdzeniem matematycznym: „każdy kwadrat jest prostokątem, ale nie każdy prostokąt jest kwadratem”, parafrazując: „każdy Anglikanin jest chrześcijaninem, ale nie każdy chrześcijanin jest Anglikaninem”. -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.