Praca w Anglii a NIN
Polacy w UK, Polonia w Anglii – Doncaster.pl › Forums › Polskie forum – Polonia w Yorkshire › Praca › Praca w Anglii a NIN
- This topic has 8 replies, 2 voices, and was last updated 9 years, 6 months ago by Magda M.
-
AuthorPosts
-
24th czerwiec 2015 at 1:29 am #8421Magda MParticipant
Hej 🙂
W zeszłym roku pracowałam w ABP, gdzie nie wymagali ode mnie NINu przy rejestracji. W tym roku chciałam też przyjechać, ale zastanawiam się, czy gdzieś mnie przyjmą bez NIN właśnie (jeśli wiecie – piszcie).
Tylko że problem jest taki, że porządkując papiery z zeszłego roku z Anglii (m.in. payslipy, szukałam też pinu do karty itd.) znalazłam papier z HM Revenue i nie wiem, co on za bardzo oznacza. Załączam fotkę w załączniku, ale jest trochę niewyraźna. generlanie chodzi o to, że bez składania wniosku o NIN został mi jakiś przydzielony. Dodatkowo jest napisane, że „your tax code for the year 6 April 2014 to 5 April 2015 is 1000L” Tax code to kod podatkowy, to wiem. Ale czy to oznacza, że ten kod podatkowy i ten NIN który mi przyznali, jest ważny do 5 sierpnia i mogę na jego podstawie normalnie szukać w Anglii pracy??Z tyłu jest jeszcze notka
„We have told ACORN RECRUITMENT LIMITED to use this code because we do not know what tax you have paid this year. When we do, we will tell ACORN RECRUITMENT LIMITED the right tax code to use and if you are due a repayment, you should get this on your next pay day”Acorn to nazwa agencji, która rekrutuje do ABP.
Czyli co, ten tax code i NIN „działa” tylko w ABP czy jak … 🙁Proszę o pomoc i jakieś odpowiedzi, ponieważ mamy zmaiar przylecieć za ok. tydzień i nie wiem, czy zmarnujemy 2 tygodnie na załatwianie NINu czy możemy od razu szukac pracy a ten właściwy NIN w międzyczasie… Poza tym chciałabym teraz już złożyć kilka aplikacji internetowo i nie wiem czy owy NIN mogę wpisywać.
Dziękuję za odpowiedź!
Attachments:24th czerwiec 2015 at 1:46 pm #8422Female ShepardParticipantNadano Ci „Temporary NIN” czyli NIN tymczasowy, ale nie wiem czy działa on jak pełnoprawny NIN na stałe. Podejrzewam, że tak i poszłabym z tym pismem do agencji.
Zapodaj pismo od Revenue w lepszej jakości, to przeczytam i Ci powiem dokładniej.24th czerwiec 2015 at 1:53 pm #8425Magda MParticipantProszę w lepszej jakości 😉
Edit:
to forum psuje jakość, więc daję linki, załadowałam na tinypic
http://www.tinypic.pl/z20ztp2pv8wn
http://www.tinypic.pl/demjpdkrn1ji24th czerwiec 2015 at 2:17 pm #8426Female ShepardParticipantOk, więc nie masz żadnego NIN nadanego, ani czasowego, ani stałego. Ten tax code co wspominają w piśmie – 1000L to tylko do użytku agencji Acorn – w celu naliczania wynagrodzenia i podatku. To jest uniwersalny tax code dla tych co nie zarobią powyżej kwoty wolnej od podatku (10000 Funtów).
Spróbuj bez NINu się rekrutować, ja też zaczęłam przygodę bez NIN (ASOS koło Barnsley) i nie było problemu, że NIN dostarczyłam po 2 miesiącach.24th czerwiec 2015 at 10:02 pm #8428Magda MParticipantA czy możesz podać namiary na agencje która tam rekrutuje?
24th czerwiec 2015 at 11:45 pm #8429Female ShepardParticipantAgencja Transline – mają biuro na ASOSie i tam się trzeba zgłosić osobiście.
Adres: Park Spring Road
Grimethorpe
Barnsley
South Yorkshire
S72 7GX24th czerwiec 2015 at 11:47 pm #8430Magda MParticipantDziękuję 🙂
W agencji pracują Polacy jak w ABP czy Anglicy? Nie orientujesz się, czy rekrutują teraz? 😉
24th czerwiec 2015 at 11:56 pm #8431Female ShepardParticipantTak, rekrutują, co tydzień są Induction Day. W biurze Transline jest jeden Polak, ale trudno go utrafić, bo pracują w biurze na 3 zmiany – jest czynne całą dobę jak ASOS :D. Więc najlepiej gadać od razu po angielsku.
Tu się możesz zarejestrować do pracy w ASOSie:
http://www.transline.co.uk/vacancy.php?i=11725th czerwiec 2015 at 12:22 am #8432Magda MParticipantDziękuję za odpowiedź 🙂 Napisałam jeszcze PW w pewnej sprawie.
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.