Praca i życie w UK
Polacy w UK, Polonia w Anglii – Doncaster.pl › Fora › Polskie forum – Polonia w Yorkshire › Praca › Praca i życie w UK
- Ten temat ma 8 odpowiedzi, 6 głosów, a ostatnio został zaktualizowany 12 lat, 7 miesięcy temu przez
Urszula.
-
AutorWpisy
-
22nd wrzesień 2013 o 10:56 pm #6612
Magdalena Krystek
UczestnikWitam wszystkich jestem tu nowa , póki co jeszcze mieszkamy z mężem i dziećmi w PL , jednak jak tylko skończymy rehabilitować nasze najmłodsze dziecko , chcieli byśmy wyjechać do Barnsley lub okolic. Chcieli byśmy mniej więcej zorientować się jak długo można czekać na dostanie się gdzieś do pracy ? Czy trudno jest w ogóle dostać pracę ? Niestety nie możemy pozwolić sobie na poszukiwanie jej przez miesiąc .
Chciała bym również prosić Was, już doświadczonych życiem w Doncaster./Barnsley jak to jest z mieszkaniami, czy nie można wynajmować mniejszego mieszkania (np 2 pokojowego) mając 3 dzieci gdzie jedno będzie miało dopiero roczek ?
Pozdrawiam !28th wrzesień 2013 o 1:03 pm #6632anita
UczestnikWitaj na forum, widze ze jeszcze nikt tobie nie odpowiedzial. Moim zdaniem najpierw powinien przyjechac twój mąż , jednej osobie latwiej wynajac sobie pokoj ( wychodzi mniej niz mieszkanie ) i w tym czasie szukac pracy. Jak juz bedzie pracowal , moze szukac mieszkania do wynajecia , jk juz je znajdzie , trzeba dzieciom szkoly zalatwic , to moze potrwac do 2 – 3 tyg , najpierw trzeba aplikacje o miejsce zlozyc . Piszesz że nie stac was na siedzenie w domu dlużej niz miesiac bez pracy. Pamietaj ze jak zaczynasz tutaj prace pieniadze wplyna dopiero za 2 tyg .Sama przyjechalam z rodzina w sierpniu,wdawalo nam sie ze tak szybko wszystko pojdzie,nie poszlo, tylko my mielismy gdzie mieszkac bo u tescia ale nie moglismy tam byc dlugo.Ja na szczescie szybko dostalam prace bo juz po tygodniu od przyjazdu pracowalam,zdecydowalismy ze maz narazie zostanie w domu z dziewczynami dopuki nie dostana szkoly , efekt taki mlodsza juz chodzi tydzien do szkoly a starsza jeszcze czeka na miejsce bo popelnilam blad w aplikacji– troszke to frustrujace dzwonilam wczoraj do urzedu miasta i okazalo sie ze wogole jej aplikacji nie otworzyli jak im odeslalam juz poprawiona.
Jak masz gdzie mieszkac to przyjezdzajcie razem , jak macie zamiar dopiero czegos szukac to najpierw mąż potem ty z dziecmi .Jak bys chciala jeszcze jakiejs pomocy pisz na maila annitka1@hotmail.com
a jak z waszym angielskim??
29th wrzesień 2013 o 12:51 am #6634naomi25
UczestnikNiestety muszę sie zgodzic z postem powyżej.
Nie jest tak latwo jak sie wydaje a napewno nie na poczatku.
Nalezy sobie to spokojnie przekalkulowac.
Radzilabym aby najpierw przyjechal Twoj maz znalazl prace stala nie przez agencje. Bo moze sie okazac, ze popracuje do grudnia i praca sie skończy a w takim okresie znaleźć cos innego to graniczy z cudem.
Kwestia jeszcze opieki nad dziecmi czy tez będziesz chciała podjac prace.musisz liczyc sie z tym , ze przedszkole nie rozwiaze tego problemu bo jest dosc czesto zamkniete. Albo najzwyczajniej nie jest otwarte tak wczesnie.29th wrzesień 2013 o 2:17 am #6635Magdalena Krystek
UczestnikTeż myślimy że lepiej będzie jak mąż pojechał by najpierw sam jeszcze przed wakacjami, zatrzymał się u kuzyna , jak dostanie pracę to ja na początku wakacji bym do niego doleciała z najmłodszym synkiem, starszaki został by jeszcze do połowy sierpnia u dziadków, tak żeby je ściągnąć jak już będziemy mieli mieszkanie. Nie wyobrazam sobie mieszkać z 3 dzieci w jednym pokoju i narażać je na stres. Ja bym nie pracowała , tylko mąż ponieważ maleństwo z ledwością skonczy roczek. Jednak do września chcieli byśmy mieć już mieszkanie i żeby dzieci rozpoczęły naukę już w Anglii . Nie chcieli byśmy w połowie semestru wyrywać ich ze szkoły do której by się tutaj w PL przyzwyczaili.
Mam pytanie , czy jest jakaś agencja mieszkaniowa którą najbardziej polecacie ?
Z tego co wiem nie wszystkie agencje oddają wpłacony depozyt, oraz nie wszystkie zgadzają się na pobieranie benefitów , i tu nasówa mi się kolejne pytanie czy to slynne NO DSS dotyczy tylko np HB czy też Child Benefits ?
Pozdrawiam i dziękuję za każdą udzieloną odpowiedź i radę.29th wrzesień 2013 o 2:58 am #6636Urszula
UczestnikNo dss oznacza housing benefit. Child benefit dostaje kazda rodzina, ktora ma dzieci ponizej lat 16. Jednak, jesli juz sie wprowadzisz do domu, nawet przez najbardziej wymagajaca agencje i zaczniesz dostawac housing benefit, to mozez sobie spokojnie mieszkac dalej.
Niektore agencje wymagaja, zeby mieszakc w UK minimum 3 lata, sprawdzaja Twoja wiarygodnosc kredytowa, musisz pracowac na kontrakt, nie przez agencje itd itp. Mozesz wynajac chatke prywatnie. Jesli chcesz, moge Ci podac nr do goscia, ktory ma sporo mieszkan. Sama kiedys mieszkalam w jednym z nich, a teraz mam znajomych, ktorzy wynajmuja od niego i sa zadowoleni.
Dodatkowo na dzieci masz np child tax credit – ale to jesli przynajmniej jedno z rodzicow pracuje.29th wrzesień 2013 o 9:32 am #6637Vanilla
UczestnikGdybym także mogła prosić o nr do tego gościa od mieszkan? 😉
29th wrzesień 2013 o 5:44 pm #6638Magdalena Krystek
Uczestnikjeśli mogę prosić o numer tel do gościa o którym wspominasz w poście to proszę o wiadomość na maila alena84@tlen.pl, będę wdzięczna. Powiedzcie proszę w jakim czasie w ciągu całego roku najlepiej szukać pracy , zwłaszcza w fabrykach bo z tego co wiem to w Doncaster i okolicach jest najwięcej fabryk. Czy da się załatwić w ogóle pracę jeszcze przed wyjazdem tak żeby po przylocie iść od razu na rozmowę ?
29th wrzesień 2013 o 7:00 pm #6640Doncaster
Klucznik[quote=”Lucyna” post=4061]No dss oznacza housing benefit (…) Jednak, jesli juz sie wprowadzisz do domu, nawet przez najbardziej wymagajaca agencje i zaczniesz dostawac housing benefit, to mozez sobie spokojnie mieszkac dalej.
Niektore agencje wymagaja, zeby mieszakc w UK minimum 3 lata, sprawdzaja Twoja wiarygodnosc kredytowa, musisz pracowac na kontrakt, nie przez agencje itd itp.[/quote]
DSS to sktót od Department of Social Security i jak pisze Lucyna oznacza 'zasiłkowiczów’. Jeśli Twoja sytuacja zmieniła sie w trakcie trwania umowy o najem i zaczynasz pobierać świadczenia socjalne to warto poinformować o tym Twojego landlorda/agencję. Landlord ma obowiazek zgłośic to w swojej ubezpieczalni. Niestety często ubezpieczalnie podwyższają wtedy składkę ubezpieczeniowa dla landlorda (co jest też jednym z powodów, dla którego w wiekszosci ogłoszeń widnieje NO DSS).1st październik 2013 o 2:10 pm #6645Urszula
Uczestnik[quote=”Vanilla” post=4062]Gdybym także mogła prosić o nr do tego gościa od mieszkan? ;)[/quote]
Wyslalam Ci prywatna wiadomoscia.
Ja jeszcze w temacie tych DSS. Wiadomo, ze kazda rodzina, ktora ma dziecko dostaje Child Benefit. No chyba, ze ktos zarabia jakies astronomiczne kwoty 😉 Do tego agencje sie nie czepiaja, ani nawet nie pytaja o to. Nasza przynajmniej nie pytala, a oni maja tez wysokie wymagania i rownie wysokie oplaty.
Pamietam, ze kiedy urodzil sie moj maluch, dostalam list z Revenue, ze nie pobieram child benefitu ani child tax creditu, chociaz te mi sie naleza. Jesli nie zloze o nie aplikacji, to moze to miec wplyw na dalszy moj pobyt w UK. :blink: Tak mi napisali 😀 -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.