Potrzebuję kilku wskazówek na początek emigracji – Barnsley (praca)
Polacy w UK, Polonia w Anglii – Doncaster.pl › Fora › Polskie forum – Polonia w Yorkshire › Praca › Potrzebuję kilku wskazówek na początek emigracji – Barnsley (praca)
- Ten temat ma 5 odpowiedzi, 4 głosy, a ostatnio został zaktualizowany 11 lat, 3 miesiące temu przez
Ofek.
-
AutorWpisy
-
21st kwiecień 2015 o 1:00 am #8268
Aubrey Hebrey
UczestnikCześć,
planuję rozpocząć kilkumiesięczną przygodę z emigracją, najprawdpodobniej zjawię się w Barnsley w drugiej połowie maja.
Jestem młody, w trakcie studiów, znam angielski na poziomie zaawansowanym, jednak będzie to mój pierwszy wyjazd do GB.Mając załatwione z góry zakwaterowanie na miejscu, chciałbym dowiedzieć się gdzie bez kwalifikacji udało by mi się znaleźć jakąś pracę.
Próbowałem załatwiać pracę przez Transline, jednak nie odpowiedzieli i chyba całkiem dobrze się złożyło, bo opinii pochlebnych nie mają.Czy druga połowa maja to optymalny czas na to by poszukiwać pracy w Barnsley ? Czy obecna sytuacja na rynku pracy nie wygląda już tak różowo jak w latach 2007-2009, że można było wyjeżdżać w ciemno.
Jesli ktoś ma namiary na jakieś agencje w samym Barnsley z którymi warto się kontaktować lub mógłby podsunąć kilka rad to bardzo byłbym wdzięczny za każdą okazaną pomoc 🙂
Pozdrawiam!
21st kwiecień 2015 o 1:41 am #8269Female Shepard
UczestnikHejka!
A dlaczego Barnsley? Przecież South Yorkshire to największe zadupie w całej Anglii 😀
IMHO, jak przyjedziesz, od razu uderzaj osobiście do ASOS – do biura Transline on-site i Cię od razu zapiszą na Induction Day.
Jak znasz dobrze angielski to tylko ASOS, nie pchaj się do np. Symphony czy Fresh-Pak.21st kwiecień 2015 o 9:33 am #8270Aubrey Hebrey
UczestnikDlatego że mam tam jakichś znajomych 😉
Co do rynku pracy, wolałbym trzymać się z daleko od Transline – raz że nie mają dobrych opinii wśród ludzi których osobiście znam; a dwa, skoro nie raczyli odpowiedzieć na moje CV w lutym to nie widze powodu dla którego mogliby mnie zatrudnić po przyjeździe…
Odnośnie Symphony podobno nie ma tragedii, ale jak widać – co człowiek to opinia.
Mimo wszystko dzięki za odpowiedź!
21st kwiecień 2015 o 1:30 pm #8271Aleksandra Pelszynska
UczestnikAgencje wszystkie takie same, wszedzie kreca. Ja nie znam zadnej agencji ktora mialaby dobra opinie a troche juz tu pracowalam a z takim podejsciem to nigdzie nie pojdziesz bo ci ludzie nagadaja. Najlepiej samemu sprawdzic, ja tam pracowalam przez ponad dwa lata i nie narzekalam a przez agencje pracowalo mi sie duzo lepiej niz na kontrakcie. Praca jak praca na kazdym magazynie podobnie. A czemu nie odpowiedzieli ci w lutym to proste: bo nie potrzebowlai ludzi, malo pracy w tym okresie. Najlepiej jak przyjedziesz to idz do nich a napewno na spotkanie bedziesz umowiony.
21st kwiecień 2015 o 2:45 pm #8272Female Shepard
UczestnikDokładnie! Pamiętaj, że Transline w Polsce z biurem w Poznaniu, to nie to samo co TL w UK. Ci z PL to tylko naganiacze i zaopatrzeniowcy w ręce do pracy w najgorętszych okresach. I będą bajeczki na spotkaniach opowiadać, bo od każdego wysłanego z PL do UK mają prowizję.
Co do TL UK -> Ja doceniam to, że na payslipach mi się wszystko zgadzało, za urlop wypłacili wg. ich procedury, czyli trzeba list w tej sprawie wysłać do centrali – jesteś o tym informowany w dniu odejścia z pracy. SMSowo dostawałam info o nadgodzinach czy zmianach w godz. pracy, etc.. Wierz mi, są setki agencji, które nie potrafią co tydzień naliczyć dobrze wypłaty..
No, ale jak naprawdę nie chcesz do Asosika, no to w Barnsley jest jeszcze agencja GiGroup, zawsze potrzebują ludzi z uprawnieniami na FLT.
Jest jeszcze oddział Agencji Mach z Leeds, w polskiej bibliotece w Barnsley:
http://fsd.barnsley.gov.uk/kb5/barnsley/fisd/service.page?record=y7i4sGlFF1I
Ale jak poszukasz opinie, to mają je na poziomie Transline wersja PL 😀2nd maj 2015 o 12:55 pm #8309Ofek
UczestnikNajwazniejsza wskazowka; postaraj sie znalezc prace omijajac agencje. Poswiec na to wiecej czasu, wysylaj duzo CV, wysylaj bezposrednio do firm. Praca na kontrakcie da Ci o wiele wieksza stabilizacje i lepsze zarobki. Nie jest to takie proste ale warto.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.