Polska karta EKUZ. Gdzie akceptują?

Wyświetlanie 2 wpisów - od 1 do 2 (z 2 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Pikesz
    Uczestnik

Witam! Przylecieli do mnie na urlop rodzice z Polski. Ojciec dostał kontuzji barku więc postanowiłem pójść z nim do lekarza w NHS. Pojechaliśmy na emergency w Doncaster ale recepcjonistka od zaraz powiedziała że takiej karty nie akceptują i trzeba za wizytę zapłacić. Nie chciałem się kłócić więc wyszedłem. W internecie jest wyraźnie napisane że posiadacz karty EKUZ jest przyjmowany na takich samych zasadach co mieszkaniec UK. Nie wiem co robić. Mam wrażenie że recepcjonistka z NHS emergency mnie zbyła i nieprawnie żądała ode mnie zapłaty za wizytę. Czy ktoś miał okazję używać tej karty w UK a jak tak to czy gdzieś ją zaakceptowano. Proszę o wszystkie informację ale z życia wzięte bo informacje z neta na temat karty nie pokrywają się z rzeczywistością :/ Pozdrawiam!

Doncaster
    Klucznik

Może tutaj http://www.nfz.gov.pl/ue/index.php?katnr=5&dzialnr=2&artnr=1515 znajdziesz więcej informacji. Wygląda na to, ze powinni byli Was przyjąć.
    [quote]Jak uzyskać opiekę lekarską

Należy korzystać ze świadczeń placówek National Health Service – NHS (Narodowej Służby Zdrowia), tzn. lekarzy rodzinnych (GP), przychodni (NHS Walk-in Centres) i szpitali NHS. Należy przedstawić lekarzowi EKUZ oraz dowód tożsamości.

Na leczenie specjalistyczne i szpitalne potrzebne jest skierowanie, lecz w nagłych przypadkach można zgłaszać się bezpośrednio na oddział ratunkowy szpitala (Accident and Emergency Departament).

Adresy lekarzy NHS można uzyskać pod nr NHS Direct – 0845 46 47, a także w lokalnym urzędzie ds. opieki zdrowotnej: Primary Care Trusts, w Walii – Local Health Boards, w Szkocji – Health Boards, a w Irlandii Północnej – Health and Social Services Boards.[/quote]

Wyświetlanie 2 wpisów - od 1 do 2 (z 2 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.