Polscy nauczyciele w Doncaster

Wyświetlanie 7 wpisów - od 1 do 7 (z 7 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    MaB
    Uczestnik

czy są wśród nas jacyś nauczyciele, teaching assistants, learning support assistants? Sama od niedawna pracuję w szkole i jestem bardzo ciekawa czy jest nas więcej tu w Doncaster? Fajnie byłoby wymienić się spostrzeżeniami, uwagami, ciekawostkami dotyczącymi ang edukacji 🙂 A także poradami ad polskojęzycznych dzieci i tego jak odnajdują się w ang szkołach. Pozdrawiam ! 🙂

Agnieszka
    Uczestnik

Witam. Ja jestem nauczycielką, skończyłam Uniwersytet Pedagogiczny w Polsce ze stopniem magistra i specjalizacją w nauczaniu. Próbowałam znaleźć tu pracę jako nauczycielka. Mam uznanie kwalifikacji z Naric, zarejestrowała mnie tylko jedna agencja i dali mi śmieszną stawkę 42 funty za dzień za general cover. Czekam jeszcze na Qualified Teacher Status i będę póbowała dostać się sama do jakiejś szkoły, jeśli to wogóle możliwe bez pośrednictwa agencji.

MaB
    Uczestnik

polecam Ci poszukać ofert pracy na stronie City Council, z pewnością da się znaleźć pracę w szkole nie przez agencję, ja jestem tego najlepszym przykładem 🙂 Masz już jakieś doświadczenie w pracy w szkole angielskiej czy stawiasz tu swoje pierwsze kroki? Jeśli będę mogła jakoś pomóc to pisz śmiało! pozdrawiam 🙂

Agnieszka
    Uczestnik

Byłam do tej pory tylko raz przez agencję, więc to moje początki. Patrzyłam właśnie na stronie councilu, jest parę ofert, jutro wypełnię aplikację. Masz jakieś angielskie kwalifikacje, czy tylko polskie?

MaB
    Uczestnik

Z ang kwalifikacji mam QTS, który umożliwia mi pracę w maintained i non maintained schools na każdym levelu. Z tymże nie jest łatwo dostać się od razu na nauczyciela, dlatego że bez wcześniejszego doświadczenia w pracy w angielskiej szkole nigdzie nie chcą zatrudniać. Ja mam na swoim koncie sporo dodatkowych szkoleń, wolontariatów, konferencji, itp, ale to wcale nic nie daje. Dlatego też po zapoznaniu się z tematem zaczęłam od LSA, żeby nabrać doświadczenia a następnie wskoczyć na stanowisko nauczyciela 🙂 W Internecie jest bardzo dużo wątków na temat pracy nauczyciela w UK, szczerze polecam Ci poszukać, bo można znaleźć tam wiele przydatnych rad i doświadczeń innych osób w tej „branży” 🙂 Ad aplikacji, najważniejsza jest część, w której masz napisać dlaczego akurat Ty nadajesz się na to stanowisko zgodnie z wytycznymi z Job Description i Person Specification 🙂 Masz jakieś certyfikaty językowe?

Agnieszka
    Uczestnik

Ja właśnie czekam na QTS, wysłałam im swoje kwalifikacje z Polski. Z certyfikatów językowych mam tylko ESOL level2, ale chyba cos jeszcze będę robić, bo chcę tu iść na studia, a podobno jest jakiś certyfikat wymagany dla obcokrajowców, a z tego co widzę to z polskimi kwalifikacjami się tu raczej nie dorobię, bo nawet oferty pracy dla studiujących osób są lepsze niż dla tych wykształconych zagranicą. W szkole byłam tu do tej pory tylko raz przez agencję jako general cover. Słyszałam, że wolontariat daje dobre doświadczenie, ale niestety nie mogę sobie pozwolić na niego, bo mam córeczkę i muszę zarabiać.

MaB
    Uczestnik

Wolontariat faktycznie dużo daje, ale wiadomo, że niekażdy może sobie na to pozwolić. Jeśli nie uda Ci się wskoczyć na nauczyciela to zastanów się nad teaching assistant albo learning support assistant. Z pewnością stawka jest niższa niż dla nauczyciela, ale też masz stałe godziny pracy i całkiem fajne zarobki. Plus zawsze doświadczenie, żeby potem wskoczyć na pozycję nauczyciela. Tutaj można się dorobić jak najbardziej, ale niestety trzeba się uzbroić w cierpliwość i nie dać za wygraną 🙂

Wyświetlanie 7 wpisów - od 1 do 7 (z 7 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.