Od czego zacząć ?

Wyświetlanie 7 wpisów - od 1 do 7 (z 7 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Kamil
    Uczestnik

Witam. Planuje wraz z żoną i dzieckiem wyjechać z Polski do Doncaster lub Sheffield.
    Mam do was kilka pytań, bo pojechać i zaraz wracać, bo nie znalazło się pracy, mieszkania to też nie jest wyjście.

1. Od czego zacząć ? Jak się przygotować ? Co brać z domu ? Jak to się ma z transportem tam ?

2. Gdzie szukać pracy,mieszkania, szkoły dla dziecka( chłopak ma 14 lat, i za rok ma egzaminy gimnazjalne. Lepiej żeby tutaj je zdał, czy już tam ? Z angielskim nawet dobrze mu idzie. Raczej dogadał by się z anglikiem.)

3.Zwierzęta – A raczej chodzi o psa. Można z nim lecieć samolotem ?

Ile mniej więcej kosztuje podróż tam dla 3 osób ?
    Prosił bym o szybką odpowiedź. Chciałbym szybko tam wyjechać…

daruj sobie, El-Dorado, skończyło się tu 3 lata temu, większość porządnych firm pozamykali… chyba, że Twoją ambicją ma być dyganie jak wół, za najniższą krajową o ile uda ci się znaleźć jakąś robotę… Daj dzieciakowi skończyć polską szkołę, bo dla nastolatka, taka nagła zmiana otoczenia, to pewnie będzie szok i stres. Chcesz zasmakować Anglii, to przyjedź tu sam, spróbuj, może ci się uda, to kiedyś ściągniesz rodzinę, ale ja na Twoim miejscu bym się tu nie pakował, to już nie to samo co parę lat temu… gdybym dziś miał tu przyjechać, to odpuścił bym sobie…

Doncaster
    Klucznik

Może poszukaj pracy przez jakąś agencje w Polsce, żebyś miał do czego przyjechać. ITC w Krakowie albo Flame w Warszawie… pewnie jest ich więcej. Nie przyjeżdzaj tutaj z całą rodziną jak nie masz pracy. Tutaj nie jest tak dobrze jak niektórym w Polsce się wydaje.

z mieszkaniem nie ma problemów
    mozna znalezc sensowne mieszkanko w przystepnej cenie
    z praca jest juz troszke gorzej jesli znasz angielski i masz swój samochód to na 90% prace znajdziesz
    co do twojego syna to lepiej zeby skonczyl gimnazjum w polsce bo tutaj za rok bedzie musial zaliczyc egzamin GCES a w rok napewno nie nadrobi materialu,mój syn juz 2 lata sie tu uczy i tez ciezko bedzie
    co do psa to samolotem mozna jak najbardziej ale napewno nie tanimi liniami
    moze british airways ale to napewno duze koszta beda
    oprocz kosztów transportu pies musi przejs kwarantanne,cala procedura trwa 6 miesiecy
    wyglada to tak:
    trzeba psa zaszczepic przeciw wsciekliznie po 2 tygodniach trzeba pobrac krew do badan i wyslac to do laboratorium w niemczech jest to koszt ok 300 zlotych i nie ma pewnosci ze nie bedzie potrzeby ponawiania tej procedury ja musialem to robic 2 razy wiec badania plus szczepionki to ok 700zlotych.
    po otrzymaniu pozytywnego wyniku musisz czekac z psem w polsce 6 miesiecy po tym czasie musisz ponownie zaszczepic go przeciw wsciekliznie i na 48 godz przed wyjazdem podac leki przeciw kleszczom i robakom.
    wiec troszke zalatwiania cie czeka
    najtaniej bedzie oczywiscie przyjechac wlasnym samochodem jesli chcesz zabrac ze soba psa wtedy do kosztów paliwa bedziesz musial doliczyc jakies 100 funtów za prom.
    mnie taka podróż w jedna strone kosztuje ok 230funtów

mam nadzieje ze to co napisalem bedzie pomocne 🙂

magdalena
    Uczestnik

Witam! Mysle ze najlepszym rozwiazaniem dla ciebie bedzie na poczatek tylko twoj przyjazd tutaj. Jak bedziesz na miejscu to poszukasz sobie jakiejs pracy, mieszkania i zobaczysz czy to tak wyglada jak sobie wyobrazasz! Rodzinke zawsze mozna sciagnac… z praca moze nie jest kolorowo ale nie jest tez tak ze jej wogole nie ma!! Dla chcacego nic trudnego- jak to mowia!
    Pozdrawiam!

Urszula
    Uczestnik

Ja tez sie zgodze, ze najlepiej najpierw przyjechac samemu, urzadzic sie i wtedy sciagac rodzine.
    Jak ktos ma troche szczescia, to prace szybko znajdzie.

Co do przewozenia psa, to moi rodzice naszego wiezli takim minibusem, czy miniautokarem 😉
    Z samolotami bylo ciezko i bilety osiagaly dosc kosmiczne ceny.
    Ziwrzaki mozna pzrewozic w luku bagazowym, w ktorym musi byc wentylacja. Tak nam powiedziano. Taniej bylo tym busikiem.

Artur Budnicki
    Uczestnik

Moim zdaniem najlepiej najpierw pomyśleć. Dobrze pomyśleć: Dlaczego wyjeżdzam, w jakim celu, co chcę osiągnąć, czy to się opłaca, co mogę stracić, co moja rodzina z tego osiągnie/straci… To nie jest decyzja którą podejmuje się ot, tak. Tym bardziej jak ma się rodzinę i dzieci.

Wyświetlanie 7 wpisów - od 1 do 7 (z 7 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.