Moherowe berety

• Ten temat ma 9 odpowiedzi, 5 głosów, a ostatnio został zaktualizowany 15 lat temu przez Paula.
Wyświetlanie 10 wpisów - od 1 do 10 (z 10 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Doncaster
    Klucznik

Ciekawym zjawiskiem u nas w kraju są tzw. moherowe berety. Zastanawiam się czy tutaj w Anglii obserwuje się podobne zjawisko?

Jeśli tak to jak nazywa się takich zwolenników konserwatywnego ruchu religijnego jeśli takowy istnieje. W Polsce to katolicyzm i Father Rydzyk, a tutaj?

http://www.youtube.com/watch?v=R-y9_zkqH5A

Urszula
    Uczestnik

Jesli chodzi o mnie, to ani moherowe berety mnie nie kreca ani big cyc.
    Ale wydaje mi sie, ze 'wiara’ troche zanika za granica i troche jest przyzwyczajeniem dla niektorych.

Doncaster
    Klucznik

Chodzi mi o to czy Brytyjczycy mają swoje 'moherowe berety’?

Jesli chodzi ci o odpowiednik Polskich mocherowych szwadronów ojca dyktatora Rydzyka to tutaj raczej na 90% nie ma czegoś takiego.
    Anglia to bardzo ateistyczny kraj,mało tutaj jest chrzescijan wiekszosc to protestanci i anglikanie.
    chociaz ci drudzy to jest jakis odłam chrzescijanstwa który powstal chyba w XVI wieku, ale dla mnie i anglikanizm ma niewiele wspolnego z chrzescijanstwem.

Urszula
    Uczestnik

U nas babcie i dziadki, ktore dostaja jakies nedzne grosze zwane emerytura, nie maja innej rozrywki, jak kosciolek, czy pielgrzymki. Wydaje mi sie, ze po czesci dlatego jest zjawisko moherowych beretow.
    W Anglii starszych ludzi widzi sie glownie na 'shoppingu’, w knajpkach i bingo.

Florian Wyzimski
    Uczestnik

[b]michal napisane:[/b]
    [quote]Chodzi mi o to czy Brytyjczycy mają swoje 'moherowe berety’?[/quote]Tak, nazywają się Muzułmanie 🙂

[b]Dalej napisane:[/b]
    [quote][b]michal napisane:[/b]
    [quote]Chodzi mi o to czy Brytyjczycy mają swoje 'moherowe berety’?[/quote]Tak, nazywają się Muzułmanie :)[/quote]

muzłumanie to jest inna religia a tutaj chodzi o to czy w anglii jest cos w rodzaju naszych mocherowych beretów czyli sekty zalozonej przez ojca tadzia.
    ja mysle ze czyms takim jest anglikanizm ktory znaczaco rozni sie od naszego kosciola chrzescijanskiego.o sektach istniejacych w anglii niestety nic nie slyszalem poniewaz sekty oparte sa na wierze a anglicy nie sa narodem wierzacym

Urszula
    Uczestnik

.

Urszula
    Uczestnik

[b]Dalej napisane:[/b]
    [quote]Chodzi mi o to czy Brytyjczycy mają swoje 'moherowe berety’?[/quote]Tak, nazywają się Muzułmanie :)[/quote]
    Dobre 😀

Paula
    Uczestnik

[b]seby25 napisane:[/b]
    [quote][b]Dalej napisane:[/b]

muzłumanie to jest inna religia a tutaj chodzi o to czy w anglii jest cos w rodzaju naszych mocherowych beretów czyli sekty zalozonej przez ojca tadzia.
    [/quote]

Myślę, że autorowi chodziło raczej o fanatyzm religijny, który jest cechą wspólną mocherowych beretów i muzułmanów. Teraz rozumiesz? ;>

Co do samego tematu to nie mam pojęcia, ale wydaje mi się, że raczej nie ma tutaj takiego zjawiska…

Wyświetlanie 10 wpisów - od 1 do 10 (z 10 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.