Moherowe berety
Polacy w UK, Polonia w Anglii – Doncaster.pl › Fora › Polskie forum – Polonia w Yorkshire › Hyde Park – Różne tematy › Moherowe berety
- Ten temat ma 9 odpowiedzi, 5 głosów, a ostatnio został zaktualizowany 15 lat temu przez
Paula.
-
AutorWpisy
-
24th kwiecień 2011 o 10:25 am #3307
Doncaster
KlucznikCiekawym zjawiskiem u nas w kraju są tzw. moherowe berety. Zastanawiam się czy tutaj w Anglii obserwuje się podobne zjawisko?
Jeśli tak to jak nazywa się takich zwolenników konserwatywnego ruchu religijnego jeśli takowy istnieje. W Polsce to katolicyzm i Father Rydzyk, a tutaj?
24th kwiecień 2011 o 12:03 pm #3308Urszula
UczestnikJesli chodzi o mnie, to ani moherowe berety mnie nie kreca ani big cyc.
Ale wydaje mi sie, ze 'wiara’ troche zanika za granica i troche jest przyzwyczajeniem dla niektorych.24th kwiecień 2011 o 9:24 pm #3309Doncaster
KlucznikChodzi mi o to czy Brytyjczycy mają swoje 'moherowe berety’?
25th kwiecień 2011 o 5:25 am #3312sebastian zaremba
UczestnikJesli chodzi ci o odpowiednik Polskich mocherowych szwadronów ojca dyktatora Rydzyka to tutaj raczej na 90% nie ma czegoś takiego.
Anglia to bardzo ateistyczny kraj,mało tutaj jest chrzescijan wiekszosc to protestanci i anglikanie.
chociaz ci drudzy to jest jakis odłam chrzescijanstwa który powstal chyba w XVI wieku, ale dla mnie i anglikanizm ma niewiele wspolnego z chrzescijanstwem.25th kwiecień 2011 o 7:08 am #3313Urszula
UczestnikU nas babcie i dziadki, ktore dostaja jakies nedzne grosze zwane emerytura, nie maja innej rozrywki, jak kosciolek, czy pielgrzymki. Wydaje mi sie, ze po czesci dlatego jest zjawisko moherowych beretow.
W Anglii starszych ludzi widzi sie glownie na 'shoppingu’, w knajpkach i bingo.25th kwiecień 2011 o 9:25 am #3314Florian Wyzimski
Uczestnik[b]michal napisane:[/b]
[quote]Chodzi mi o to czy Brytyjczycy mają swoje 'moherowe berety’?[/quote]Tak, nazywają się Muzułmanie 🙂26th kwiecień 2011 o 5:35 pm #3315sebastian zaremba
Uczestnik[b]Dalej napisane:[/b]
[quote][b]michal napisane:[/b]
[quote]Chodzi mi o to czy Brytyjczycy mają swoje 'moherowe berety’?[/quote]Tak, nazywają się Muzułmanie :)[/quote]muzłumanie to jest inna religia a tutaj chodzi o to czy w anglii jest cos w rodzaju naszych mocherowych beretów czyli sekty zalozonej przez ojca tadzia.
ja mysle ze czyms takim jest anglikanizm ktory znaczaco rozni sie od naszego kosciola chrzescijanskiego.o sektach istniejacych w anglii niestety nic nie slyszalem poniewaz sekty oparte sa na wierze a anglicy nie sa narodem wierzacym28th kwiecień 2011 o 11:06 pm #3316Urszula
Uczestnik.
28th kwiecień 2011 o 11:07 pm #3317Urszula
Uczestnik[b]Dalej napisane:[/b]
[quote]Chodzi mi o to czy Brytyjczycy mają swoje 'moherowe berety’?[/quote]Tak, nazywają się Muzułmanie :)[/quote]
Dobre 😀30th kwiecień 2011 o 9:36 pm #3318Paula
Uczestnik[b]seby25 napisane:[/b]
[quote][b]Dalej napisane:[/b]
[quote]Chodzi mi o to czy Brytyjczycy mają swoje 'moherowe berety’?[/quote]Tak, nazywają się Muzułmanie :)[/quote]muzłumanie to jest inna religia a tutaj chodzi o to czy w anglii jest cos w rodzaju naszych mocherowych beretów czyli sekty zalozonej przez ojca tadzia.
[/quote]Myślę, że autorowi chodziło raczej o fanatyzm religijny, który jest cechą wspólną mocherowych beretów i muzułmanów. Teraz rozumiesz? ;>
Co do samego tematu to nie mam pojęcia, ale wydaje mi się, że raczej nie ma tutaj takiego zjawiska…
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.