LEKARZ UK

Viewing 9 posts - 1 through 9 (of 9 total)
  • Author
    kaaziu1
    Participant

Witam. Mam pytanko czy mozna kogos zapisac do lekarza jesli nie ma Insurance? Chodzi o moja mame, ktora pomaga nam przy dzieciach, nigdy tutaj nie pracowala. Roznie to bywa, kiedys lekarz moze byc potrzebny wiec chcialabym zalatwic to jak najszybciej. Czy jest mozliwosc oplacania jej skladek zdrowotnych?

kaaziu1
    Participant

nikt nie mial takiej sytuacji?

Monika
    Participant

wydaje mi sie ze chyba nie mozna sie zapisac do lekarza bez national insurance number. ale nie jestem pewna na 100%.

Jurek-travel TAXI
    Participant

Kazdy moze sie zarejestrowac do lekarza rodzinnego w uk. wystarczy skontaktowac sie z Patient Advice & Liasion service . pod nr telefonu 01302768550 powiedziec ze chce sie zarejestrowac poraz pierwszy do lekarza rodzinnego w uk. Wyznacza termin spotkania. Na spotkanie trzeba zabrac ze soba dowod osobisty lub paszport list z potwierdzeniem adresu . na miejscu zostanie wystawiony list ktory zanosimy do przychodni i to by bylo na tyle 🙂 Pozdrawiam Jurek.

Monika
    Participant

dzieki Jurek! dobrze wiedziec 🙂 ja myslam ze nie mozna bez National Insurance Number a tu niespodzianka! 😉

Michalina
    Participant

To nie jest do końca tak z tym PALS-em (Patient Advice & Liasion Service). Faktycznie trzeba zacząć od telefonu do nich i umówienia się na spotkanie.Natomiast nie wystarczy wziąć dowodu osobistego i potwierdzenia adresu. Już podczas rozmowy telefonicznej zostaniesz poinformowany o tym, jakie dokumenty należy ze sobą wziąć. Bardzo często chcą kilka ostatnich payslipów. W PALS-ie dopiero stwierdzają, czy faktycznie należy Ci się darmowa służba zdrowia w UK.

kaaziu1
    Participant

Dzieki Jurek sprobuje 🙂 Misia ja nie chce za darmo moge odprowadzac skladki za mame.

Michalina
    Participant

Oni Cię w tym PALS-ie poinformują jak i gdzie to pozałatwiać. Powodzenia życzę 🙂

kaaziu1
    Participant

Dzieki Wam bardzo 🙂

Viewing 9 posts - 1 through 9 (of 9 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.