dostęp do dokumentacji medycznej

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
  • Author
    Paweł
    Participant

mój pracodawca chce abym udzielił mu dostępu do mojej dokumentacji medycznej.oczywiście ma do tego prawo.chodzi mi o to czy pracodawca ma prawo kontaktować się z moim lekarzem np. telefonicznie tłumacząc mu na czym polega dana praca i czy nie ma żadnych przeciwwskazań żebym ją wykonywał.czy jest to po prostu przesłane w formie raportu do firmy i na podstawie tego pracodawca decyduje czy mogę wykonywać daną pracę czy nie?

Doncaster
    Keymaster

Zadzwoń do [url=http://www.acas.org.uk]ACAS[/url]. Udzielaja darmowych porad zarówno pracodawcom jak i pracownikom. Wydaje mi się, ze mają tłumaczy.

Pracodawca musi wiedzieć czy jesteś 'fit for work’ zanim pozwoli wrócić Ci do pracy. Z regóły, wysyłaja list do Twojego lekarza z opisem Twoich prac a lekarz odpisuje mówiąc czy jestes do tego zdolny czy nie w danym momencie.

Czy chcesz wrócić do pracy po chorobie a pracodawca nie wie czy Ci pozwolić? Czy może jesteś na zwolnieniu za długo i pracodawca chce wiedzieć co Ci jest?

Paweł
    Participant

ani to ani to.staram się o zmianę stanowiska.chciałbym mieć lżejszą pracę ze względu na problemy z kręgosłupem.pracodawca zaproponował mi inna pracę jednak również ta nie jest dobra na mój problem.obawiam się tego że mój pracodawca może nie wyjaśnić lekarzowi na czym ta praca dokładnie polega(np. może nie napisać że musiałbym być cały czas zgięty i stać w miejscu) .wtedy lekarz oczywiście stwierdzi że nie ma żadnych przeciwwskazań żebym tą pracę wykonywał.bo pracodawca koniecznie się uparł że mam to robić i koniec chociaż jest sporo dużo lżejszych zajęć.

Doncaster
    Keymaster

Twoj lekarz musiałby wtedy napisać Ci 'fit to work with adjustments’ lub cos podobnego a pracodawca musiałby wtedy dać Tobie 'light duties’.

Jeśli masz w pracy związki zawodowe lub należysz do takich poza pracą to oni powinni Ci w tym poradzić. Zadzwoń też do ACAS, dużo się od nich dowiesz, specjalizują się w prawie pracy i doradzaja za darmo.

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.