Jak wyrobić National Insurance Number (NIN)
Polacy w UK, Polonia w Anglii – Doncaster.pl › Fora › Polskie forum – Polonia w Yorkshire › Praca › Jak wyrobić National Insurance Number (NIN)
- Ten temat ma 12 odpowiedzi, 9 głosów, a ostatnio został zaktualizowany 9 lat, 11 miesięcy temu przez
Urszula.
-
AutorWpisy
-
12th maj 2011 o 9:17 pm #3343
Katarzyna
UczestnikWitam.
Mieszkam w Doncaster i jest mi potrzebna karta NIN, a niewiem nawet gdzie i jak ją wyrobić.
Proszę pomóżcie.
Pozdrawiam13th maj 2011 o 1:11 am #3345Monika
Uczestnikhej,
Z tego co pamietam to chyba musisz udac sie do Job Centre i tam sie umowic na spotkanie. Ja wyrabialam ta karte 5 lat temu, ale z tego co wiem to bedziesz musiala jechac do Shefield bo juz nie mozna tego zrobic w Doncaster.
13th maj 2011 o 3:03 am #3346sebastian zaremba
Uczestnikna tej stronie masz wszystkie informacje,jest tam tez numer telefonu
13th maj 2011 o 3:42 am #3347Doncaster
KlucznikTak jak piszą powyżej, musisz zadzwonić do Job Centre Plus (obecnie 0845 600 0643) i umówić się na spotkanie. Możesz poprosić o tłumacza jak masz problemy językowe.
Najbliższe miasta, w których organizowane są spotkania o NIN to Sheffield albo Hull. Posczas spotkania też możesz mieć tłumacza, musisz o to poprosić podczas rozmowy telefonicznej.
Powiedzą ci co masz ze sobą zabrać na spotkanie.
Z tego co pamiętam to musisz mieć ze sobą
[ul]-paszport / dowód osobisty,
-umowę o pracę lub oficjalny list od pracodawcy potwierdzający zatrudnienie,
-umowę najmu mieszkanie lub list od landlorda/agencji potwierdzający adres zamieszkania,
-rachunek za prąd/gaz/council tax lub list z banku, z Twoim nazwiskiem i aktualnym adresem.[/ul]13th maj 2011 o 7:49 pm #3348Gienia
Uczestnikpolecam Leszka ,ja załatwiałam z nim NIN dla mamy koszt za to ze zadzwonił i pojechał z nia to 25 f.
Leszek 0778301989614th maj 2011 o 4:17 am #3350Urszula
UczestnikPrzeciez jobcentre ma wlasnych tlumaczy, za ktorych sie nie placi.
14th maj 2011 o 4:37 am #3351Doncaster
Klucznik[b]stokrotka napisała:[/b]
[quote]polecam Leszka ,ja załatwiałam z nim NIN dla mamy koszt za to ze zadzwonił i pojechał z nia to 25 f.
[/quote]
[b]Lucyna napisała[/b]
[quote]Przeciez jobcentre ma wlasnych tlumaczy, za ktorych sie nie placi. [/quote]
Możesz skorzystać z tłumacza oferowanego przez Job Centre. Jak pisze Lucyna, nic Ciebie to nie kosztuje. Musisz o niego poprosić jak umawiasz spotkanie.15th maj 2011 o 10:44 pm #3353Grzegorz
UczestnikWitam serdecznie,
Jakis czas temu zakladalem NIN. Jesli sie nie zna jezyka to nie ma problemu, bo w JobCentre tlumacz jest darmowy tylko trzeba o niego poprosic. Wchodzisz do Job Centre na srodku bedzie stala taka pani lub pan sama powinna Ci dac taka kartke, jak nie to trzeba powiedziec insurance number appointmend zejdziesz na dol schodami i tam beda pierwsze dzwi, bedzie tam napisane, ze to insurance. Wejdziesz do srodka nie zdziw sie,ze jak zamkniesz dzwi to nie bedzie klamki:P przyjdzie do Ciebie urzednik badz urzedniczka i wezmie ta kartke, poprosi Cie zebys usiadla do biorka. wtedy bedzie probowala rozmawiac z Toba po angielsku, jak nie umiesz to najlepiej odrazu trzeba powiedziec please translated Polish i poczekasz chwile, urzedniczka pojdzie po sluchawke od telefonu,sobie zalozy sluchawki na uszy z mikrofonem i zadzwoni do polskiego tlumacza. Dalej to juz nie musze pisac,
pozdrawiam.16th maj 2011 o 8:18 am #3369Paula
Uczestnik[b]czechoo napisane:[/b]
[quote]Witam serdecznie,
Jakis czas temu zakladalem NIN. Jesli sie nie zna jezyka to nie ma problemu, bo w JobCentre tlumacz jest darmowy tylko trzeba o niego poprosic. Wchodzisz do Job Centre na srodku bedzie stala taka pani lub pan sama powinna Ci dac taka kartke, jak nie to trzeba powiedziec insurance number appointmend zejdziesz na dol schodami i tam beda pierwsze dzwi, bedzie tam napisane, ze to insurance. Wejdziesz do srodka nie zdziw sie,ze jak zamkniesz dzwi to nie bedzie klamki:P przyjdzie do Ciebie urzednik badz urzedniczka i wezmie ta kartke, poprosi Cie zebys usiadla do biorka. wtedy bedzie probowala rozmawiac z Toba po angielsku, jak nie umiesz to najlepiej odrazu trzeba powiedziec please translated Polish i poczekasz chwile, urzedniczka pojdzie po sluchawke od telefonu,sobie zalozy sluchawki na uszy z mikrofonem i zadzwoni do polskiego tlumacza. Dalej to juz nie musze pisac,
pozdrawiam.[/quote]„Please translated Polish” xDD hahah
16th maj 2011 o 8:19 am #3370Paula
Uczestnik[b]stokrotka napisane:[/b]
[quote]polecam Leszka ,ja załatwiałam z nim NIN dla mamy koszt za to ze zadzwonił i pojechał z nia to 25 f.
Leszek 07783019896[/quote]Ale sobie koleś wymyślił biznes ;D
18th maj 2011 o 6:08 am #3382Urszula
UczestnikTakich osob, jak pan Leszek nie brakuje.
Sa ludzie, co troche lepiej znaja angielski i od razu chca robic biznes na rodakach.
Przepraszam na 'pomocy’ rodakom ;P7th kwiecień 2016 o 7:20 pm #8783krzysiek
UczestnikHej wszystkim ! Jestem Krzysiek i dopiero od dwóch dni mieszkam w Doncaster. Byłem już w jobcentre w donnie ale tylko odprawiają mnie z kwitkiem numeru telefonu:/ niestety mój angielski nie jest tak dobry by zrozumieć wszystko o czym mówi ta ” automatyczna sekretarka” więc mój numer nin na razie stoi pod znakiem zapytania. Czy jest jakiś Polak pracujący w tym urzędzie albo ktoś kto mógłby mi z tym fantem pomoc ? Pozdrawiam
28th kwiecień 2016 o 2:55 am #8792Urszula
Uczestniksprawdz w ogloszeniach tutaj i na Facebooku w grupach z ogloszeniami. Zjadzie sie paru 'pomagaczy’, ktorzy zadzwonia i Ci to zalatwia. Za jakas oplata oczywiscie 😉
Chyba, ze masz kogos znajomego, ktorego mozesz poprosic o pomoc.
Zeby zrobic NIN jedyna droga jest wykonanie telefonu. Wiele rzeczy zalatwia sie tutaj tylko telefonicznie. -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.